Beroep VS op Arabieren

De Amerikaanse regering heeft gisteren een beroep gedaan op een tiental Arabische landen om zich positiever op te stellen tegenover het nieuwe akkoord tussen Israel en de Palestijnen en het vredesproces als zodanig.

“Nu het vredesproces sterker geworden is, zouden Arabische landen meer moeten doen om hun betrekkingen met Israel te normaliseren, de Palestijnen te helpen waar dat kan en deel te nemen aan het multilaterale vredesproces', aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Een onderminister heeft de Amerikaanse oproep aan tien Arabische ambassadeurs overgebracht.

Volgens bronnen bij de Amerikaanse regering weerspiegelt de oproep de onvrede in Washington over de lauwe Arabische reactie op het akkoord dat vrijdag werd bereikt. Ook `vrienden' van de Verenigde Staten in de regio als Egypte en Saoedi-Arabie reageerden uitgesproken koel op de overeenkomst. Volgens een Amerikaanse functionaris moeten de Arabische landen maar eens beseffen dat het vredesproces geen “kijksport' is. “Ze moeten het veld opgaan en een verantwoordelijke rol spelen. Israel maakt deel uit van de regio en moet erkend worden.' (AFP, Reuters)