BAABA MAAL

Voor de platenbusiness is het grootste verschil tussen de Senegalees Youssou N'dour en zijn landgenoot Baaba Maal waarschijnlijk het feit dat Youssou wel ooit een hit scoorde (`Seven Seconds') en Baaba niet. Na diverse pogingen voor het label Mango gaat de laatste voor Palm, het nieuwe label van Chris Blackwell, onverdroten voort met de jacht op een `klapper'.

Voor Nomad Soul werden kosten noch moeite gespaard. De opnamen werden gemaakt in Dakar, Kingston, Londen en New York en behalve de vertrouwde Simon Emmerson werden negen andere producers ingeschakeld onder wie Howie B. en Brian Eno.

Om de niet zo geweldige stem van Maal te compenseren werd door hen van alles bedacht. In `Lam Lam' is de voornaamste solist trompettist (en producer) Jon Hassell en in `Africans Unite' de nieuwe reggae-ster Luciano. Het openingsstuk `I will follow you' wordt gedragen door de Screaming Voices (van Sinead O'Connor), net als het Abba-achtige `Fanta'.

Verder wordt de zanger ondersteund door van alles en nog wat, van kunstige bliepjes en ingedubte koren tot bonkige bassen en synthetische beats. Dat Baaba Maal op het podium `gewoon' aantreedt met zijn band Daande Lenol (30/10 Paradiso, 1/11 Zuiderpershuis, Antwerpen) is voor hithorenden mogelijk een bezwaar maar voor ouderwets dansvolk vermoedelijk niet.

    • Frans van Leeuwen