Assemblee VN steunt Libie

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft gisteren een door Libie ingediende resolutie aangenomen, waarin wordt aangedrongen op onmiddellijke beeindiging van alle unilaterale sancties tegen bedrijven en inwoners van andere staten.

Tegen de resolutie, die in feite gericht is tegen het Amerikaanse embargo tegen Libie, stemden alleen de Verenigde Staten en Israel. Zesenzeventig lidstaten van de Verenigde Naties (waaronder de landen van de Europese Unie) onthielden zich van stemming.

Eerder deze maand stemden de EU-landen wel voor een resolutie waarin de Verenigde Staten werden opgeroepen hun economische embargo tegen Cuba te beeindigen. Volgens diplomatieke bronnen onthield de EU zich nu echter van stemming, omdat de Veiligheidsraad sancties tegen Libie heeft uitgevaardigd naar aanleiding van de weigering van Tripoli om twee verdachten van de aanslag op een vliegtuig van PanAm boven het Schotse Lockerbie in 1988 uit te leveren. (Reuters)