Akkoord onder druk na moorden; Israelier en Palestijn gedood

De moorden gistermiddag op een Israelische jood in Hebron en een Palestijn in Nablus hebben het nieuwe Israelisch-Palestijnse deelakkoord van Wye Plantation onder grote spannning gezet.

Aanvankelijk bestond de indruk dat een kolonist de schedel van een 70-jarige Palestijnse boer had verbrijzeld uit wraak voor het neerschieten van een 23-jarige bewaker in Hebron door Palestijnse terroristen, nabij de scheidslijn tussen het Israelische en Palestijnse deel van de stad. De politie kreeg echter al een anoniem telefoontje over de moord op de Palestijn voordat de Israelier uit zijn auto werd gesleept en doodgeschoten. Volgens berichten in de Israelische pers heeft een extreem-religieuze jonge kolonist de Palestijnse boer, die olijven oogstte, doodgeslagen.

Leiders van de kolonisten in bezet gebied hebben de moord op de Palestijn als een `anti-joodse daad' gehekeld. Israelische veiligheidskringen vrezen dat de moorden het begin kunnen zijn van een escalatie van vijandelijkheden tussen kolonisten en Palestijnen in bezet gebied. Verschillende nederzettingen nabij de nederzetting Itamar, waar de Palestijn werd vermoord, hebben extra militaire bewaking gekregen. De militaire autoriteiten houden rekening met Palestijnse wraak. De spanning tussen de kolonisten en Palestijnse bevolking loopt snel op wegens uitbreiding van nederzettingen en het afgrendelen van Palestijnse landbouwgrond op verschillende plaatsen door kolonisten.

Intussen is de kans op vervroegde algemene verkiezingen gisteren aanzienlijk toegenomen. De parlementscommissie voor wetgeving nam met een kleine meerderheid een wetsvoorstel aan ter vervroeging van de verkiezingen. In parlementaire kringen wordt 16 maart 1999 als mogelijke verkiezingsdatum genoemd. Tegen die tijd moet het akkoord van Wye Plantation zijn uitgevoerd - er staan drie maanden voor - en dient Israel zich uit 13,1 procent van de Westelijke Jordaanoever te hebben teruggetrokken.

De regering-Netanyahu overleefde gisteren een motie van wantrouwen die werd ingediend door de ultra-nationalistische Vaderland-partij naar aanleiding van `Wye Plantation'. Netanyahu kreeg de steun van de meeste leden van de socialistische oppositie en van parlementariers van andere oppositiepartijen.

Hierdoor komt zijn regering voorlopig niet in gevaar. Netanyahu is sedert zijn terugkomst uit de VS begonnen aan een zeer intensieve campagne om de tegenstanders in de regeringscoalitie ervan te overtuigen om het akkoord te steunen.