Zapman

Er lopen op de wereld twee soorten mensen rond, de armen en de rijken. Je zou willen dat het anders was, maar zo is het. De armen bijten hun leven lang op een houtje en de rijken staren verveeld in hun cocktails. Geen broertje dood die daaraan helpt. Een dubbeltje wordt nooit een kwartje.

Misschien is het wel best zo. Waarom zou het anders moeten? Ik kan de argumenten even niet vinden.

Soms gebeurt er een wonder. Een arme sloeber krijgt opeens een hoop geld. Sportmensen. Romario, Ronaldo, Rodman. Allemaal uit de goot. Er gaan tegenwoordig astronomische bedragen om in de sport. Vraag me niet waarom. Dat zijn vragen van niks.

Maar wat er door zo'n jongen heengaat als het geld met bakken begint binnen te stromen. Dat zijn vragen. Scheelt het nou? Word je gelukkiger van die centen? Een huis voor je ouders gekocht?

Ivo Niehe zat vrijdagavond in een caravan tegenover Dennis Rodman, de weerbarstige Amerikaanse basketballer met de piercings en de tatoeages. Ivo Niehe had de kans met de juiste vragen de armen op deze wereld een troostrijke avond te bezorgen. Maar Ivo leek meer geinteresseerd hoe Dennis het in bed met Madonna had gehad. Ja zeg Madonna aan het gillen krijgen, wie wil dat niet?

“Ik kan heel wat acrobatische toeren uithalen, maar met een dode vis wordt het moeilijk.' En meer wilde Dennis er niet over loslaten.

Dat was niet het antwoord dat Ivo had willen horen. Dan maar over die ene keer dat Dennis het achterin een Concorde gedaan zou hebben. Was dat echt waar gebeurd? Nee, dat dacht Dennis niet, het zou best kunnen, maar er stond hem in ieder geval niets van bij. Wat was dat eigenlijk, een Concorde? Een vliegtuig. Ja, ja. Ach, wat deed het er allemaal toe.

Ivo Niehe zat er verslagen bij. Met Madonna, niets aan? Achterin een Concorde, kan best? Wat was er dan wel belangrijk in het leven van Dennis Rodman?

Mijn dochtertje, was het antwoord, voor mijn dochtertje leef ik. Hij zag haar alleen zo weinig. Zijn ex-vrouw wilde niet dat die twee elkaar zagen.

Zo zie je weer, beste mensen. Van geld word je niet gelukkig. Blijf rustig bij een amateurvereniging sporten. Ivo stelde de verkeerde vragen maar gelukkig gaf Dennis de goede antwoorden.

    • Hans Aarsman