Wolters Kluwer mag Ovid overnemen

Uitgever Wolters Kluwer mag branchegenoot Ovid Technologies in de Verenigde Staten overnemen. De termijn waarbinnen de Amerikaanse mededingingsautoriteiten bezwaar hadden kunnen maken, is verstreken, zodat niets afronding van de transactie nog in de weg staat.

Eind september maakte Wolters Kluwer bekend van oprichter Mark Nelson en andere belangrijke aandeelhouders de meerderheid van de aandelen te hebben gekocht. Verder deed de Nederlandse uitgever een bod op alle uitstaande aandelen voor 24,59 dollar per aandeel. Daarmee komt de overnameprijs van het op de elektronische beurs Nasdaq genoteerde bedrijf op ongeveer 200 miljoen gulden.

Het 200 werknemers grote Ovid is een belangrijke aanbieder van abonnementsgebonden elektronische informatiediensten voor de medische en wetenschappelijke markten. In de eerste helft van 1998 groeide de omzet met 21,3 procent naar 21,8 miljoen dollar, terwijl het bedrijfsresultaat bijna 40 procent klom naar 3,2 miljoen dollar.

Moederbedrijf Wolters Kluwer behaalt een omzet van 6 miljard gulden en heeft bijna 15.000 personeelsleden. Ovid blijft zelfstandig doorwerken onder het huidige management vanuit New York. Het bedrijf valt bij Wolters Kluwer onder de International Health Care Division.