Winst conservatieven in Iran

De verkiezingen van vrijdag in Iran voor de Assemblee van Experts hebben een duidelijke overwinning opgeleverd voor de conservatieve krachten in het land.

Zij krijgen ten minste 54 van de in de totaal 86 zetels in de Assemblee in handen, terwijl uitgesproken hervomingsgezinde kandidaten op 13 zetels bleven steken. Van de resterende 19 zetels gaan er 16 naar kandidaten die geen duidelijk profiel hebben maar die waarschijnlijk neigen naar het traditionalistische kamp. De overige 3 zetels gaan naar `onafhankelijke' kandidaten die meer sympathie zouden hebben voor de hervormingsgezinden.

De Assemblee van Experts heeft als belangrijke taak om de Iraanse Opperste Leider te kiezen en op diens functioneren toe te zien. De Opperste Leider heeft grondwettelijk doorslaggevende macht in de Islamitische Republiek Iran.

De conservatieve overwinning in de verkiezing voor de Assemblee komt niet als een verrassing omdat een groot aantal hervormingsgezinde kandidaten, en aanhangers van president Mohammad Khatami, die zich afgelopen zomer hadden aangemeld, zijn geschrapt van de uiteindelijke kandidatenlijst.

Dat gebeurde door de Raad van Hoeders van de Grondwet, die het islamitisch gehalte van de wetgeving en van potentiele wetgevers waarborgt. Dat het hervormingsgezinde kamp desondanks ten minste 13 zetels in de wacht wist te slepen, omschreven aanhangers van president Khatami als bemoedigend.

Met het schrappen van een groot aantal kandidaten door de Raad van Hoeders was al duidelijk geworden dat weinig terecht zou komen van de hoop van veel Iraniers dat de verkiezingen van afgelopen vrijdag zouden leiden tot ingrijpende vernieuwingen in de Assemblee van Experts, waardoor het voorzichtig opkomende debat in Iran over de rol van de Opperste Leider een impuls zou kunnen krijgen. Maar de hervormingsgezinden kunnen hoop putten uit het feit dat slechts 47 procent van de ongeveer 18 miljoen kiesgerechtigden hun stem uitbrachten. Khatami werd anderhalf jaar geleden met 70 procent van de stemmen gekozen bij een opkomst van 90 procent.

Iran heeft gisteren een formeel protest bij de Nederlandse regering ingediend wegens het optreden van demonstranten tegen de dochter van oud-president Rafsanjani, Faezeh Hashemi, vorige dinsdag bij de opening van een islamitisch instituut in Leiden. Mevrouw Rafsanjani kreeg bij de opening een tik van een haar onwelgevallige demonstrant. (Reuters, AFP)