`Vrouwen voor bowlers net zo vernietigend als doping'

In Hoofddorp werd zaterdag het WK bowlen voor landenteams afgesloten. De Nederlandse mannen- en vrouwenploeg zijn van wereldklasse, maar de smaakmakers van het toernooi kwamen uit Qatar en de Dominicaanse Republiek.

Een schelle stem weerklinkt van baan zeven. Een kleine man, getooid met een forse baard, kraait van plezier. “Verelesh, verelesh' roept hij. Verelesh betekent strike in Qatar en Allah wordt uitgebreid bedankt voor de goede worp. De bowlingploeg uit het oliestaatje heeft zojuist de grote achterstand op Spanje weten te verkleinen.

De nationale mannenploeg van Qatar is een van de teams die zich na talloze kwalificatierondes plaatste voor het WK bowlen voor landenteams in Hoofddorp. Vijftien mannen- en dertien vrouwenploegen geven acte de presence op het WK. “Ook dat soort ploegen kan zich tegenwoordig plaatsen voor een WK', vertelt bestuurslid Paul Zwikker van de Nederlandse Bowling Federatie (NBF). “Al zal een aantal van hen vooral voor de gezelligheid hier zijn, want kwalitatief gezien stelt het nog niet zoveel voor.'

Captain Bandar Al Shafi van Qatar bevestigt de woorden van Zwikker. “We leggen het absoluut af tegen ploegen als Nederland. Toch is bowling de snelstgroeiende sport in Qatar. In onze hoofdstad Doha staat een bowlingstadion waarin 60.000 mensen kunnen. Als we een interland spelen zit dat stadion wel vol.' Al Shafi, een overtuigd moslim, noemt Nederland een “buitengewoon progressief land'. “De mensen leven hier wat vrijer dan bij ons. Gelukkig kunnen we gedurende dit toernooi ons geloof belijden. Onze ploeg bidt vijf maal per dag, zoals het hoort.'

Religieus of niet, een avondje Amsterdam wil Al Shafi weleens meemaken. “Vanavond lekker naar de Wallen. Vrouwtjes kijken en een biertje drinken. I want to have fun tonight.'

Op het WK wordt voor de eerste maal het baker-format-systeem gehanteerd. Een ploeg, bestaande uit zes spelers bowlt nu een game, terwijl voorheen elke speler afzonderlijk een game gooide.

De wedstrijden duren dan ook hooguit twinting minuten terwijl een partij vroeger een dik uur kon beslaan. Elke ploeg speelt iedere dag zestien wedstrijden. “Omdat de wedstrijden niet meer zo lang duren en ook spectaculairder zijn dan vroeger, hopen we op meer aandacht van de media voor de bowlingsport', zegt bestuurslid Zwikker.

Ook bowlen hoopt op een olympische status. “De bowlers verdienen die aandacht, ze trainen wel vijftien uur in de week. Ze werken net zo hard als volleyballers of atleten', aldus Zwikker. De Nederlandse speler Bert Beverdam: “Er moet ook altijd geld bij. Een bowlingbal kost 500 piek. Dat bedrag moet je zelf ophoesten.' Het NOC*NSF gaf bowling onlangs de A-status. “Dan hebben we ten minste geld om op trainingskamp te gaan' weet Beverdam.

Geldproblemen zijn er in ieder geval niet voor het team van de Dominicaanse Republiek. De ploeg ging voor het WK twee weken in trainingskamp en heeft de beschikking over een privevliegtuig. Samen met de formatie uit Qatar zorgen de Dominicanen voor sfeer in de snikhete hal in Hoofddorp. Tweederde deel van de ploeg, met de bijnaam `Paradijsvogels', bestaat uit leden van een familie, vader Rolando Sebelen en zijn zonen Rolando P., Rolly en Raffy. Ze hebben in hoofdstad Santa Domingo een eigen bowlingcentrum.

Profhonkballer Sammy Sosa, vooral bekend om zijn homeruns, komt weleens langs voor een partijtje. “Iedereen wil bowlen in mijn centrum. Ik ben namelijk een beroemdheid in mijn eigen land', zegt vader Sebelen met een stalen gezicht. Hij werd in 1971 wereldkampioen en leidde de Dominicaanse Republiek in 1989 naar de ploegentitel tijdens de Pan-Amerikaanse kampioenschappen. In Hoofddorp wil het echter niet vlotten met zijn ploeg.

“Het is net als bij de jongens uit Qatar. Op het moment dat ze goed staan te gooien, moeten ze weer zo nodig naar de vrouwenteams kijken. Ik geef het je op een briefje: vrouwen zijn net zo vernietigend voor sporters als doping.'

De organisatie van het WK werkt met een begroting van 450.000 gulden. Aan alles is gedacht: in Hoofddorp lopen fysiotherapeuten en sportpsychologen rond om ploegen te begeleiden. In een winkel, vlakbij de banen, kunnen bowlers binnen een half uur een nieuwe bal laten maken. “Bowlers zijn gevoelige mensen', zegt woordvoerder Han Hijzelendoorn van de NBF. “Als ze menen de grip op hun bal te hebben verloren, willen ze direct een nieuwe.'

Typerend voor de gevoeligheid van de bowlers zijn de negatieve reacties op de- door de organisatie van tevoren aangekondigde dopingcontroles. “Wat een onzin zeg', vindt een Amerikaan. “Heb je je helemaal kapot gebowld, moet je na afloop ook nog plassen in zo'n flesje. Zo kun je je toch niet concentreren op een worp?'

    • Marcel Abrahams