Vergeten talent Splinter wijst Ajax de weg

De wissel na twintig minuten typeerde indirect de soms uitzichtloze situatie waarin de jeugdspelers van Ajax zich bevinden onder het regime van coach Olsen.

Alleen omdat de Poolse libero Rudy geestelijk nog bij de geboorte van zijn kind was, mocht Arno Splinter voor het eerst sinds twee jaar weer optreden in het eerste elftal. Het 21-jarige talent leverde met zijn gave traptechniek een royale bijdrage aan de 4-0 zege op het zwakke Cambuur. Splinter bewees ook dat hij zich beter in het klassieke systeem met drie spitsen thuisvoelt dan een dure aankoop als Kinkladze.

Op 20 november 1996 werd Splinter door Van Gaal in de Champions League-wedstrijd tegen Auxerre voor de leeuwen geworpen, toen Frank de Boer geblesseerd was en ook Veldman uitviel. Hoewel Ajax met 2-1 verloor maakte de Amsterdammer een bevredigend debuut. “Maar ik ken mijn plaats' sprak hij destijds bedremmeld. “Volgende week zit ik weer bij de reserves.' Dat klopte, al kon Splinter niet voorzien dat hij twee jaar in de anonimiteit van het tweede elftal zou verblijven. Normaal gesproken moet een speler uit de reserves na twee jaar bij Ajax vertrekken als hij niet is doorgebroken. Voor Splinter werd een uitzondering gemaakt.

Vorige week zat hij tijdens het duel met FC Twente voor het eerst op de bank. Gisteren deed Olsen een beroep op de bijna vergeten jeugdspeler. Hoewel Splinter elke vorm van plankenkoorts ontkende, leed hij soms knullig balverlies. Invaller Van Rijswijk - die wegens zijn paardenstaart door het Amsterdamse publiek als een aantrekkelijke vrouw werd nagefloten - had voor Cambuur zelfs moeten scoren, toen Splinter de bal voor zijn voeten schoof.

Het waren smetten op een in veel opzichten bevrijdende demonstratie, want Splinter had met knappe passes zijn spelinzicht getoond. Bij het derde doelpunt van Ajax stuurde de libero Ronald de Boer op avontuur, waarna Arveladze de bal simpel kon intikken. Het mooiste moment van Splinter volgde twee minuten voor tijd, toen hij met een prachtige dieptepass Arveladze vrijspeelde en Hoekstra de vierde treffer maakte. “Splinter verdiende een kans', zei Olsen. “Hoewel Arno lange tijd niet op dit niveau heeft gespeeld, maakte hij met zijn dribbels en zijn passes een goede indruk.'

Splinter zal de complimenten met gemengde gevoelens hebben geincasseerd, want juist Olsen zag hem bijna twee jaar over het hoofd.

“Ik heb een slecht seizoen achter de rug waarbij ik geen enkele keer tot de selectie voor het eerste elftal behoorde', vertelde Splinter. “Ik vond niet dat het aan mij lag. Ik werd het slachtoffer van de trainerswissel. Olsen stond bij zijn entree natuurlijk onder druk, hij moest meteen presteren. Ajax haalde tien nieuwe spelers en de trainer had mij niet meer nodig. Mijn ontwikkeling stagneerde, omdat ik niet meer met het eerste mee kon trainen. Het probleem is dat Ajax nu zo'n grote selectie heeft dat spelers uit de gevestigde orde moeten afvallen als jeugdspelers bij de groep worden gehaald. En dat gebeurt dus niet.'

Met dat behoudende beleid verloochent Ajax zijn identiteit en dreigen jeugdige talenten snel te worden gedumpt, omdat ze geen kans krijgen te rijpen op topniveau. Zo is bijvoorbeeld rechtsbuiten Van der Meyde geheel uit beeld verdwenen na zijn invalbeurt vorig seizoen tegen Spartak Moskou en fungeren nu op die positie afwisselend Gronkjaer en Wamberto als stand-in voor de geblesseerde Babangida. Splinter manifesteerde zich al twee jaar geleden als de potentiele opvolger van Blind en zijn kansen stijgen, zeker nu Frank de Boer eind dit seizoen vertrekt. Maar wordt hij het ook? “Ik voel me beter dan de spelers uit het tweede elftal', verklaarde Splinter, zelfbewust. “Ook coach Wouters vindt dat ik niet meer in die ploeg behoor te spelen.'

Vorig seizoen verzocht Splinter het Ajax-bestuur nog hem uit te lenen. “Maar geen enkele club meldde zich voor mij, terwijl ik graag ergens anders wilde spelen. Ik weet ook niet waarom niemand in mij was geinteresseerd. Het is wel zo dat ik het liefste speel met buitenspelers en niet veel ploegen hanteren dat systeem.

Nu hoef ik niet meer weg. Sinds twee maanden train ik weer met het eerste elftal mee. Ik heb geduldig op mijn kans gewacht in de wetenschap dat die niet kon uitblijven. Ik weet dat ik het niveau aankan.'

Het moet een pijnlijke gedachte zijn voor Olsen dat een speler die pas na twee jaar uit de mottenballen werd gehaald moeiteloos voldeed aan de hoge eisen van het Ajax-systeem, terwijl zijn aankopen zich vooralsnog geen raad weten in het concept met echte vleugelspitsen. De mentale dreun van de 1-0 nederlaag tegen Olympiakos Piraeus galmde een helft na in het duel met het gewillige Cambuur en weer kwam Kinkladze niet uit de verf. De man van 17 miljoen gulden liet al weten dat hij geen linkerspits is en op die plaats kan hij Laudrup, die ook al geen echte ouderwetse linksbuiten was, niet doen vergeten. Maar ook als schaduwspits imponeerde de Georgier niet.

Olsen blijft vragen om clementie. “Kinkladze is nog niet zo ver dat hij met een druk op de knop de automatismen oproept die zijn vereist om zijn rol perfect uit te voeren', zei de trainer. Steeds nadrukkelijker dringt de vraag zich op of Ajax wel spelers moet aantrekken die zich niet kunnen identificeren met de huisstijl. Juist een veronachtzaamd talent als Splinter onderstreepte dat de kampioen de spelers moet koesteren die zijn opgegroeid met een systeem dat voor hen geen geheimen kent.

    • Robèrt Misset