Venlo is drugstoerisme zat

Venlo heeft veel last van Duitse drugstoeristen. Daarom hielden inwoners van de Limburgse gemeente zaterdag samen met actievoerders uit andere Nederlandse grenssteden Duitse auto's tegen.

De rij boze gezichten wordt steeds langer. “Ik heb net twee uur in de file gestaan, en nu word ik hier ook al tegengehouden', meldt R. Reiss uit Dusseldorf kwaad. “Ik kom hier gewoon om goedkope cafeinevrije koffie te halen, geen drugs. Ik snap best dat die mensen de drugsoverlast zat zijn, maar ze moeten de zaken politiek proberen op te lossen, niet door mij lastig te vallen.'

Maar dat is volgens inwoners van Venlo, de intiatiefnemers van de actie tegen drugstoerisme, nu juist de enige manier om een einde te maken aan de overlast. Ze zeggen dat 4.000 drugstoeristen dagelijks hun nederwiet en harddrugs in de stad komen halen. De gemeente betrapte bij een controle in een etmaal 250 Duitse auto's die terugkwamen van een coffeeshop. Maar ze kan weinig actie ondernemen en dus vragen de Venlonaren, samen met collega's uit onder meer Groningen, Terneuzen Rotterdam en Heerlen, de aandacht van de landelijke politiek.

Bij de grens houden ze iedere Duitse auto aan, tot ongenoegen van de inzittenden. “Zijn ze kwaad? Nou, dan voelen ze ook eens wat overlast betekent', zegt T. Billekens. “We zijn het spuugzat. Duitsers die hier hun groente kopen, prima, maar die drugstoeristen horen hier niet thuis.'

De meeste automobilisten hebben best wel begrip voor de klachten. Ze moeten lachen om het zakje met een pepermuntje ter grootte van een xtc-pil en wat gedroogd gras dat hun wordt overhandigd. Alleen de anderhalve kilometer file, net nadat ze wegens werkzaamheden ook al in een rij stonden, wordt niet gewaardeerd.

“Dit heeft toch geen zin? Denken ze nu echt dat, als iemand wat wiet wil, hij niet meer naar Venlo rijdt uit angst voor de inwoners? De echte drugstoeristen wisten natuurlijk al lang van deze actie af en zitten nu thuis te lachen omdat wij in de file zitten', zegt L.

Blowers. “Of denken de actievoerders dat ze hiermee het Nederlandse drugsbeleid kunnen veranderen?'

Dat is precies wat de actievoerders hopen te bereiken. “We willen minister Peper van Binnenlandse Zaken laten zien dat het zo niet langer kan,' zegt H. Vlottes, voorzitter van het Nationaal Actiecomite Drugsoverlast. Volgens de actievoerders hebben de grensgemeenten een ander gedoogbeleid nodig om de overlast van auto's, drugspanden en de bijbehorende criminaliteit tegen te gaan. Het gedoogbeleid is prima, zo zeggen ze, maar in grensgemeenten werkt het niet.

“We willen een signaal afgeven aan Den Haag dat we het niet meer aankunnen', zegt ook F. Maesen fractievoorzitter van D'66 in Venlo. De partij heeft een eenvoudige oplossing om de overlast tegen te gaan. Ze stelt voor de coffeeshops aan de grens te zetten, bijvoorbeeld in de voormalige douanekantoortjes.