Untamed Heart

Laatst gaf Albert Heijn bij aankoop van de Titanic-video een doos tissues cadeau. Een beetje overdreven. In een groot deel van de Hollandse huiskamers zal een velletje volstaan hebben om de krokodillentranen te drogen.

Bij de film Untamed Heart die vanavond bij RTL4 te zien is, kan de doos echter alsnog zijn nut bewijzen. Er zullen weinig traanbuizen bestand blijken tegen deze tedere stortvloed aan integere gevoelens die over de kijker wordt uitgegoten. Net als Titanic heeft ook dit moderne sprookje de boodschap dat ware liefde dodelijk is. Maar dan echt aangrijpend gebracht.

Zoals zoveel sprookjes, speelt de vertelling zich af in een smerige keuken waar hard gewerkt moet worden door de hoofdpersonen. Zoals ook As Good as it Gets, Frankie and Johnny, Mystic Pizza en Assepoester al bewezen, een uiterst effectieve metafoor voor het tranendal dat het leven zijn kan.

In Untamed Heart is Adam, de mysterieuze jongen van de afwas, de Assepoester. Deze knappe blonde jongeling, onder wiens bezwete shirt een fantastisch lichaam vermoed wordt, heeft een hartkwaal, waardoor hij zich niet teveel mag opwinden. Toen hij als weeskind door nonnen werd opgevoed, is hem wijsgemaakt dat hij het hart gekregen heeft van een baviaan en Adam arme ziel, gelooft dat ook nog. Hij schaamt zich zo voor zijn apenhart, dat hij met niemand een woord wisselt. Zijn collega's nemen gemakshalve maar aan dat hij zwakzinnig is. “Jammer eigenlijk', betreurt Rosie Perez, die in een bijrol als een stukje vuurwerk door de film spat. “If he wasn't so dumb, I'd do him.'

Afgezien van zijn apenhart heeft Adam nog een geheim waarvoor hij zich schaamt: hij is hopeloos verliefd op zijn collegaserveerster Caroline. Sommige seriemoordenaars zouden hem benijden om zo'n cv, en even lijkt de film dan ook een Silence of the Lambs-achtige wending te gaan nemen als blijkt dat hij Caroline voortdurend achtervolgt en zelfs 's nachts staat te bekijken door haar raam als ze slaapt (bijlmoordenaar stalker, miskende engerd?).

Maar al snel blijkt die vrees ongegrond - Adams bavianenhart blijkt van puur goud.

Natuurlijk ontluikt uiteindelijk de romance - de acteurs Christian Slater en Marisa Tomei kregen in 1993 niet voor niets de MTV Movie Award voor Best Kiss. En natuurlijk loopt het slecht af. Ware liefde kan het best zo snel mogelijk in de knop gesmoord worden.

“He was like an angel, you know', zegt Caroline als alles voorbij is. “He was the one thing I followed through in my life, the one thing I didn't give up on. I was good at loving him.'

Wat kan ongegeneerd janken toch heerlijk zijn. We waren het door Titanic bijna verleerd.

    • Japke-d. Bouma