Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN Netwerk. Aandacht voor de afschaffing van het bordeelverbod waarover deze week in het parlement wordt beslist. Ook een reportage over Veiligheidsraad en de vraag of deze raad eigenlijk niets meer is dan een papieren tijger. Ned.1, 20.30-20.58u.

Nova. Reportages over de NAVO-dreiging in Kosovo en over totaal verlamde mensen die met behulp van computers toch de mogelijkheid hebben om te communiceren. In Engeland kreeg een patient een soort chip in de hersenen waarmee hij door hersenprikkels in staat is een computer te bedienen. In de reportage ook de vraag wat er in de toekomst voor deze mensen te verwachten zal zijn. Ned.3, 22.33-23.06u.

INTERVIEWS

Het Elfde Uur. Gasten zijn schrijver Arie Kuiper die een biografie schreef over de Nederlandse jood Abel Herzberg; de voormalige secretaris-generaal van het ministerie van Economische zaken prof. F.W. Rutten over de komst van de Euro en weerman Reinier van den Berg van RTL4. Ned.2, 22.10-23.00u.

DOCUMENTAIRES

Thema-avond War Children. Met verschillende programma's besteedt BNN, de omroep van Bart de Graaff, vanavond aandacht aan de internationale hulporganisatie War Child. De uitzending begint met een Amerikaanse documentaire over de liefde tussen een Servische jongen en een moslimmeisje, gevolgd door een concert van Pavarotti & Friends met o.a. Jon Bon Jovi, de Spice Girls en Eros Ramazotti. De avond wordt besloten met een reportage van Bart de Graaff die in Belfast protestantse en katholieke jongeren ondervraagt. Ned.2, 19.00-22.10u.

Urbania een stadstriptiek. In deze derde aflevering wordt o.a. in Rotterdam heroinehoertje Rosita gevolgd - het nichtje van oud-legerleider Desi Bouterse. Ze blijkt zwaar verslaafd aan drugs. Zij moet bijna elke avond klanten scoren. Verder een bezoek aan Herman Berkien, de volkszanger van Utrecht. Bij elke wedstrijd van de plaatselijke FC schalt zijn strijdlied door het stadion. Ned.3, 19.57-20.27u.

NPS.Doc: De aangekondigde dood.

Wetenschappelijke en vooral humoristische documentaire over de bouwstenen van ons lichaam, de menselijke cellen. Met behulp van geavanceerde microcinematografische apparatuur en interviews met vooraanstaande wetenschappers laten de makers een wereld zien die verbazingwekkend veel op de onze lijkt: cellen blijken te eten reizen, communiceren, vermenigvuldigen en gaan dood. Ned.3, 20.27-21.27u.

TheWebStory.com/tomorrow. Serie over de toekomst van het World Wide Web. Vandaag over de snelheid waarmee er succes geboekt kan worden op de elektronische markt. BBC2, 20.30-21.00u.

Kwesties. Arts Hans Kluge werkt in Siberie in een gevangenisziekenhuis. In Colony 33 liggen alleen maar tbc-patienten. Onder moeilijke omstandigheden doet Hans Kluge hier zijn werk - en met succes: waren er vroeger twee doden per dag, nu zijn het er twee per week. Belg.2, 21.20-22.05u.

Vergelding en repressie. Documentaireserie over aanslagen en repressie tijdens en na WO II in Belgie. Na de aanslag op de Rexistische burgemeester van Charleroi Oswald Englebin, beval de leiding van deze Belgische `NSB' met de goedkeuring van de hoogste SS-leiding, dat honderd prominenten uit Charleroi en omgeving moesten worden aangehouden. Een ware klopjacht volgde. Belg.2, 22.35-0.05

Panorama. Jane Corbin treedt in Oost-Afrika, Sudan en Amerika in de voetsporen van de meest gezochte man ter wereld, Bin Laden. Een onderzoek naar de vooraanstaande rol van Amerika in de oorlog tegen het islamitische terroristennetwerk van Bin Laden. BBC1, 23.00-23.45

EERBETOON

Mary... een Legende. Herhaling van het portret uit januari 1995 over de afgelopen vrijdag op 79-jarige leeftijd overleden zangeres Mary Servaes, bekend als Zangeres zonder Naam.

In het programma praat Servaes over haar leven en carriere. Ook impressies van het feest ter gelegenheid van de presentatie van haar boek en haar 75ste verjaardag. Ned.1, 23.40-0.40u.

KUNST

Het Uur van de Wolf: Frans Kellendonk. Zie TV-Vooraf. Ned.3 23.06-0.06u.

FILM

.Untamed Heart (Tony Bill, 1993, VS). Zie Film-Vooraf. RTL4, 21.00-22.50u., onderbroken door reclame.

Blink (Michael Apted, 1993, VS). Plichtmatig geregisseerde doorsneethriller tegen het desolate decor van Chicago. Tot voor kort blinde Madeleine Stowe kampt met hallucinaties over een al dan niet werkelijke moordenaar. Met Aidan Quin als de cynische rechercheur met wie ze een bizarre liefdesrelatie ontwikkelt. Duitsl.2, 22.15-23.55u., nagesynchroniseerd.

Parenthood (Ron Howard, 1989, VS). Bitterzoete comedy toont hoe slopend het ouderschap kan zijn. Observaties van een viertal gezinnen waaronder dat van de bezorgde Steve Martin en Mary Steenburgen en dat van alleenstaande moeder Diane Wiest. Een feest van herkenning, ondanks sentimentele slotscene. Ook met Tom Hulce. BBC1, 23.45-1.45u.

Ghost Dance (Ken McMullen, 1983, UK/West-Duitsl.). Franse filosoof Jacques Derrida wordt geinterviewd in en levert denkbeelden aan deze complexe ideeenfilm van latere regisseur van Zina (over de dochter van Trotzki). Plotloze omzwervingen van Frans meisje (Pascale Ogier) en Engels meisje (Leonie Mellinger) door Londen en Parijs vormen basis van visueel aantrekkelijke verbeelding van eigentijdse mythen en Freudiaanse demonen. Duitsl.2, 0.10-1.45u., ondertiteld.

Forbidden Planet (Fred McLeod Wilcox, 1956, VS). Op Shakespeare's The Tempest geinspireerde, jaren vijftig sciencefiction-film behoort tot het beste uit dit genre. Ruimtevaarders treffen anno 2200 een planeet aan, waar slechts een geleerde, zijn dochter en een robot blijken te wonen. Duitsl.1 0.45-2.20u., nagesynchroniseerd.