Schroder wil nieuw begin in Duitsland; Onenigheid SPD-congres

Een rood-groene regering zal in Duitsland een nieuw begin maken, eerst in Bonn, dan in Berlijn, beloofde gisteren Gerhard Schroder (SPD), die morgen in Bonn tot kanselier wordt gekozen.

Schroder zei dit tijdens een bijzonder partijcongres van de SPD in Bonn. SPD en Groenen keurden afgelopen weekeinde met een royale meerderheid het rood-groene regeerakkoord goed. De toekomstige bondskanselier verklaarde dat zijn regering zich zal inzetten voor `verandering en vernieuwing'. De nieuwe coalitie streeft naar “consensus in de maatschappij'. Een `alliantie voor werk' is daarvan een belangrijk element, zei Schroder. “We willen meer berekenbaarheid in de economie wat meer concurrentie en meer werkgelegenheid moet opleveren', aldus Schroder.

SPD-partijvoorzitter Oskar Lafontaine, toekomstig minister van Financien, greep de gelegenheid aan om opnieuw, harder dan voorheen de geldpolitiek van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bundesbank over de hekel te halen. “Ik geloof niet altijd in de alleszaligmakende wijsheden van de Bundesbank', zei Lafontaine. Hij noemde het een “fundamentele fout', dat het monetaire beleid uitsluitend de prijsstabiliteit dient. Bestrijding van de werkloosheid is zeker zo belangrijk, meent hij.

Schroder wil niet alleen in Duitsland meer consensus bereiken, hij deed ook zijn best de consensus in de eigen partij te herstellen. De hardhandige manoeuvre van Lafontaine om voormalig fractieleider Rudolf Scharping tegen zijn zin minister van Defensie te maken, de ondernemer Jost Stollmann (vertrouweling van Schroder) de lust op regeren te ontnemen door het ministerie van Economische Zaken uit te hollen en het touwtrekken over de mogelijke nominatie van Johannes Rau tot presidentskandidaat, hebben bij menig partijgedelegeerde kwaad bloed gezet.

De bedrukte stemming zondag bij de SPD, die de eigenlijke winnaar is van de verkiezingen, stond in schril contract met het gejubel dat zich van de Groenen meester maakte.

Lafontaine stak niet onder stoelen of banken beledigd te zijn door “de media en het bedrijfsleven'. Hij toonde zich diep gekwetst door de kritiek op de belastingplannen, op zijn aanval op de Europese Centrale Bank en op de wijze waarop men “tweedracht' probeerde te zaaien tussen Schroder en de partijvoorzitter.

“De toekomstige kanselier en de partijvoorzitter laten zich niet uit elkaar drijven', zei Lafontaine strijdlustig. Schroder, verbaasd door de emotionele tirade van de SPD-voorzitter, wierp zich op als grote verzoener. “Deze vorm van samenwerking is de basis van ons succes en van onze regering', zei hij en voegde er vergoelijkend aan toe: “Lieve Oskar laat ze maar kletsen, de caravaan trekt verder'.