Robert van der Roer onderscheiden

NRC Handelsblad- redacteur Robert van de Roer krijgt de United Nations Correspondents Award 1998 uit handen van de Amerikaanse tv-persoonlijkheid Mike Wallace tijdens een galadiner in het VN-hoofdkwartier in New York.

De prijs voor de beste verslaggeving over de VN was Van de Roer toegekend voor zijn vraaggesprek met Yasushi Akashi, speciaal gezant tijdens de oorlog in Bosnie. Wallace, die de reizende VN-secretaris-generaal Kofi Annan verving, zei dat het interview elke vraag bevatte die je aan Akashi zou willen stellen. “Ik had echt met hem te doen, arme Akashi. Er was geen ontkomen aan. Elke vraag was raak'. Van de Roer signaleerde in zijn dankwoord een groot gebrek aan zelfanalyse bij de VN en de lidstaten. Net als journalisten worden diplomaten volgens hem vaak gedicteerd door de waan van de dag. Het interview met Akashi was een poging hieraan te ontsnappen. “Ik wilde weten welke lessen een sleutelfiguur als Akashi uit Bosnie had getrokken'. “Aan dit soort stukken zal in de toekomst grote behoefte zijn, omdat er andere `Bosnie's' zullen voorkomen,' aldus Van de Roer.