Rel bij hockeyclub Amsterdam

Een overwinning op landskampioen Den Bosch heeft de onrust bij hockeyclub Amsterdam niet kunnen wegnemen. Na de 2-1 zege op de titelverdediger stelde middenvelder Erik Gerritsen de positie van speler-coach Jacques Brinkman ter discussie. “Jacques kan de dubbelfunctie niet aan. Zodra de druk toeneemt, begint hij wild om zich heen te slaan', zei Gerritsen.

Directe aanleiding voor Gerritsens uithaal was zijn verbanning naar de tribune, vlak voor aanvang van het duel tegen Den Bosch. Op de bank bij Amsterdam zaten zes wisselspelers, terwijl de regels een maximum van vijf voorschrijven. Op last van scheidsrechter Peter Elders werd waarnemend coach Richard Brinkman, broer van speler-coach Jacques gesommeerd een speler te verwijderen. De keuze viel op Gerritsen die zowel in woord als gebaar uiting gaf aan zijn onvrede.

Gerritsen (27) maakt al negen jaar deel uit van de selectie van Amsterdam, maar sinds het aantreden van Brinkman kan hij niet meer rekenen op een basisplaats. De karaktervolle middenvelder geldt als een gangmaker, zowel binnen als buiten de lijnen. Onder Brinkman zegt Gerritsen het plezier volledig kwijt te zijn. “Jacques beweert altijd open en eerlijk te zijn. Daar heb ik tot dusverre niets van gemerkt. Hij durft me niet aan te kijken, laat staan met me te praten. Fatsoen, dat woord kent hij niet.'

Brinkman, gisteren maker van het winnende doelpunt, reageerde gelaten op “de vuilspuiterij' van Gerritsen. “Ik schaar deze geluiden onder de noemer `een teleurgestelde speler klapt uit de school'. Hij moet zich tijdens de trainingen bewijzen, niet tegenover de pers.' Als reden voor de reserverol van Gerritsen verwees Brinkman naar de teambespreking. “Erik heeft zich misdragen. Hij zat met zijn rug naar het bord. Heel kinderachtig. Over fatsoen gesproken.'

Ironisch genoeg was Gerritsen dit voorjaar een van de initiatiefnemers bij de voordracht van Brinkman. “In de veronderstelling dat hij meer nuance aan de dag zou gaan leggen zodra hij verantwoordelijkheid zou dragen. Helaas is het tegendeel gebeurd.' Gerritsen beweert niet de enige te zijn die moeite heeft met de “ondoordachte aanpak' van Brinkman.

“Het zijn er meer, alleen durven die zich niet uit te spreken uit angst voor hun plaatsje.'

Brinkman waagde gisteren nog een verzoeningspoging, maar keerde na een paar minuten onverrichterzake terug. “Meneer wenst niet te praten.' Reactie van Gerritsen: “Jacques koos weer meteen voor de aanval. Ik heb hem gezegd dat ik op die manier niet wens te communiceren.'

    • Mark Hoogstad