`Prins Charles niet betrokken bij boek Diana'

De Britse kroonprins Charles en zijn vriendin Camilla Parker Bowles hebben gisteren ontkend de bron te zijn geweest voor een nieuw boek dat kritiek levert op het karakter van prinses Diana.

Diana zou Camilla telefonisch met de dood hebben bedreigd, toen ze ontdekte dat prins Charles een verhouding met haar had, aldus Penny Junor in Charles: Victim or Villain? (`Charles: slachtoffer of schurk?') waaruit gisteren een voorpublicatie is verschenen. Ook zou Diana zelf als eerste een buitenechtelijke verhouding zijn begonnen, met een politie-inspecteur die deel uitmaakte van haar bewakers. Diana's geruchtmakende uitspraak dat er vanaf het begin “drie mensen in dit huwelijk waren', zou op onwaarheid berusten.

In een precedentloze gezamenlijke verklaring lieten Charles en Camilla gisteren weten de tekst niet te hebben geautoriseerd en evenmin om publicatie te hebben gevraagd of er toestemming voor te hebben gegeven. Veel passages zijn echter zo gedetailleerd - zoals een beschrijving van Diana's gezicht terwijl zij vorig jaar na haar dodelijk auto-ongeluk in een Parijs' mortuarium lag - dat die informatie alleen uit Charles' directe omgeving kan zijn gekomen. Dat geldt ook voor de tekst van Diana's nachtelijke telefoontje aan Camilla in haar afgelegen buitenhuis: “Ik heb iemand gestuurd om je te vermoorden. Ze zijn buiten in de tuin. Kijk maar uit het raam. Kan je ze zien?' Charles en Camilla bevestigen noch ontkennen Junors beschrijvingen.

Charles wilde “de prinses niet kwetsen' en besloot daarom zich “niet te verdedigen tegen de beschuldigingen' die Diana via haar biograaf Andrew Morton in zijn boek Diana: Her True Story en later in een vraaggesprek met de BBC over Charles de wereld in hielp, aldus The Mail on Sunday die Junors boek voorpubliceert. “Maar nu vinden velen uit zijn omgeving dat het tijd is enkele van de onjuistheden en onrechtvaardigheden te bestrijden.'

Het boek bestrijdt de mythe-Diana, over de bruisende jonge vrouw die zat opgesloten in een huwelijk met een emotioneel gehandicapte man en diens familie. Door te laten zien dat Diana een egoistische, jaloerse en meedogenloze kant had zou Charles begrip willen kweken voor zijn verhouding met Camilla.

Charles viert volgende maand zijn vijftigste verjaardag en presenteert Camilla steeds openlijker als zijn levensgezel. Zij worden samen in het openbaar gezien en Charles heeft haar voorgesteld aan zijn zoons de prinsen William en Harry, die haar zouden “accepteren'. Hoewel veel Britten tegenwoordig sympathieker tegenover de kroonprins en zijn nieuwe partner staan, zou een huwelijk vooralsnog uitgesloten zijn. Grootste sta-in-de-weg: koningin Elizabeth, die Camilla zou verafschuwen en haar naam niet over de lippen krijgt.

Buckingham Palace bemoeide zich gisteren ook met de publicatie: door de passage te ontkennen waarin staat dat de koningin niet wilde dat Diana's lichaam per koninklijk vliegtuig uit Parijs werd overgebracht. Zij zou pas zijn gezwicht nadat een hoffunctionaris had gezegd: `Had u liever, ma'am, dat zij met een Harrods-vrachtauto werd gebracht?' De vader van Diana's toenmalige minnaar Dodi Fayed, die ook omkwam, is eigenaar van het Londense warenhuis Harrods.

    • Hans Steketee