Netanyahu kan rekenen op brede steun; Speculaties verkiezingen

Premier Benjamin Netanyahu heeft zich gistermiddag bij terugkomst in Israel als triomfator in Wye Plantation over de rode loper op het vliegveld door zijn regering en aanhangers laten binnenhalen.

“We hebben als leeuwen voor iedere centimeter van Eretz-Israel gevochten', zei hij. Hij waarschuwde de rechtervleugel in zijn regeringscoalitie en de kolonisten in bezet gebied zijn regering niet over het terugtrekakkoord met de Palestijnse leider Yasser Arafat ten val te brengen.

Het alternatief is volgens Netanyahu een linkse regering die alle nederzettingen in gevaar brengt en 92 procent van de Westelijke Jordaanoever aan de Palestijnen zal overdragen. De vermoorde premier Yitzhak Rabin en diens opvolger Shimon Peres hadden dat volgens hem aan de Palestijnen beloofd. “Ik heb het zelf van de Palestijnen gehoord' zei Netanyahu. “Wie het tegendeel beweert, liegt', zei hij. “Opnieuw bedriegt Netanyahu ons', reageerde Lea Rabin, de weduwe van Rabin, op de televisie. “Kan iemand zich voorstellen dat Yitzhak, die zijn hele leven voor de veiligheid van Israel heeft gevochten, dat heeft beloofd?'.

In Israel gonst het van geruchten over vervroegde verkiezingen en de mogelijke vorming van een regering van nationale eenheid. Politieke commentatoren leggen Netanyahu's voorbijgaan aan Rabin in zijn toespraak in Wye Plantation, en zijn scherpe beschuldigingen aan het adres van de socialistische oppositie, uit als een poging om zijn regering door de huidige onzekere politieke situatie naar een veilige haven te loodsen. Netanyahu wordt gezien als een van de gewiekste leiders die Israel ooit heeft gehad. Hem wegens het akkoord van Wye Plantation afschrijven, wordt een voorbarige conclusie geacht. Mocht zich een parlementaire situatie voordoen waarbij deserteurs uit Likud, de NRP en de Immigrantenpartij zijn regering ten val zullen brengen, dan is de verwachting dat Netanyahu op vervroegde verkiezingen zal aansturen.

De positie van Netanyahu aan het thuisfront is ondanks de protestacties van de kolonisten ijzersterk. Een opiniepeiling wees gisteren uit dat 74 procent van de Israeli's voor het door hem met Arafat gesloten akkoord is. De grote meerderheid van de Israelische bevolking aanvaardt het akkoord, zonder enthousiasme overigens, als de onvermijdelijke uitweg uit de impasse in het vredesoverleg en als enige mogelijkheid een gewapende botsing met de Palestijnen te voorkomen. De betrekkelijk sporadische demonstraties van kolonisten tegen het akkoord in bezet gebied vinden geen weerslag in de straten van de grote Israelische steden.

Voor Netanyahu is deze stand van zaken een sterk uitgangspunt om met vertrouwen vervroegde verkiezingen tegemoet te kunnen zien onder het motto dat hij het grootste deel van het land van Israel heeft gered. Dat er na verkiezingen een regering van nationale eenheid moet komen om het het vredesoverleg met de Palestijnen over de definitieve vredesregeling verder te kunnen voeren wordt zo langzamerhand als een axiomatische waarheid in het politieke debat aanvaard. Twee ministers die een hoofdrol in Wye Plantation speelden, Yitzhak Mordechai van Defensie en Natan Sharansky, hebben zich vanmorgen uitdrukkelijk uitgesproken voor een regering van nationale eenheid.

    • Salomon Bouman