Modebranche kampt met personeelstekort

Nederlandse modewinkels kampen met een fors personeelstekort. Van de nu ruim zesduizend vacatures zijn er vijfduizend moeilijk op te vullen. De modebranche dreigt zo honderd miljoen gulden omzet per maand mis te lopen.

Ongeveer een derde van de kleding-, schoenen- en sportzaken is op zoek naar een of meer nieuwe werknemers, stelt voorzitter B. van Arenthals van Mitex, de vereniging van ondernemers in de modedetailhandel. Het personeelstekort is niet alleen het gevolg van krapte op de arbeidsmarkt, maar ook van de sterke groei in de modebranche, aldus Van Arenthals.

In de eerste negen maanden van dit jaar deden vooral kleine en middelgrote modebedrijven het goed, met een omzetgroei van ruim 6 procent. De ondernemers plukken de vruchten van een sanering die twee jaar geleden werd ingezet. Toen waren faillissementen aan de orde van de dag.

Mitex roept vakbonden en overheid op mee te denken over een oplossing voor de personeelsproblemen. De branche-organisatie acht dringend maatregelen nodig om het vakgericht beroepsonderwijs beter af te stemmen op de arbeidsmarkt. Schoolverlaters en herintreders, een groep waar veel modezaken het van moeten hebben, blijken in de praktijk niet altijd te voldoen aan de eisen die de winkelier stelt. Bij Mitex zijn 10.000 modezaken aangesloten. (ANP)