Massaal protest in Rome tegen regering D'Alema

Vele honderdduizenden aanhangers van de rechtse oppositie in Italie hebben zaterdag gedemonstreerd tegen het politieke akkoord dat het nieuwe centrum-linkse kabinet van premier Massimo D'Alema mogelijk heeft gemaakt.

“Iedereen de straat op om te protesteren tegen een regering van communisten en verraders', stond op de pamfletten die werden uitgedeeld. Het was de grootste betoging die rechts ooit heeft gehouden. De organisatoren spraken over een miljoen deelnemers. De politie noemde deze schatting overdreven maar gaf zelf geen cijfers.

“Onze democratie is gewond. Zij is geraakt in haar hoogste beginsel, dat van respect voor de wil van de kiezers', zei mediamagnaat en oppositieleider Silvio Berlusconi. Hij zei dat stemmen van rechtse kiezers zijn misbruikt om de ex-communist D'Alema aan de macht te brengen.

De belangrijkste verrader is volgens rechts oud-president Francesco Cossiga. Die heeft na de verkiezingen van 1996 een nieuwe centrumpartij opgericht. Zijn fractie bestaat grotendeels uit Kamerleden die als kandidaat van rechts zijn gekozen. Cossiga heeft nu een samenwerkingsakkoord gesloten met D'Alema.

Volgens de rechtse oppositie hadden er na de val van het kabinet-Prodi, eerder deze maand, nieuwe verkiezingen gehouden moeten worden. President Oscar Luigi Scalfaro stuurde aan op een herschikking van de partij.

“De president is op talrijke momenten niet onpartijdig geweest,' zei Gianfranco Fini, leider van de Nationale Alliantie, de voormalige neofascisten.

Cossiga reageerde gisteren hard op de felle kritiek. “Hadden ze een miljoen deelnemers? Hitler en Goebbels brachten er meer op de been.'

Hij zei dat Berlusconi alleen maar in de politiek zit om te proberen zijn persoonlijke belangen veilig te stellen. “Of hij trekt zich terug of een nieuwe wet op de belangenverstrengeling zal hem wegjagen,' zei Cossiga.

Afgelopen weekeinde heeft de separatistische partij Lega Nord op een bijzonder partijcongres een belangrijke ouverture gemaakt naar D'Alema.

Partijleider Umberto Bossi maakte duidelijk dat hij met de nieuwe premier een dialoog wil beginnen over een `Catalaanse oplossing' in zijn roep voor grotere autonomie voor het noorden van het land. Daarmee neemt hij afstand van de radicale roep om afscheiding uit de afgelopen twee jaar.

    • Marc Leijendekker