Kok kan Dehaene niet helpen met Boel

Premier Kok heeft zijn Belgische collega Dehaene laten weten dat hij geen mogelijkheden ziet om te bemiddelen bij de financiele problemen die zijn ontstaan bij Hoogovens-dochter Boel.

De Waalse staalfabriek, die dit jaar op een verlies van 25 miljoen gulden afstevent, vroeg enkele weken geleden uitstel van betaling aan. Hoogovens heeft saneringsmaatregelen aangekondigd. In het slechtste geval zou Boel moeten sluiten, waardoor de veertienhonderd werknemers hun baan verliezen.

“Als Nederlandse overheid kunnen wij Hoogovens niet commanderen', heeft Kok tijdens overleg met zijn Belgische collega uitgelegd. Beide bewindslieden ontmoetten elkaar het afgelopen weekeinde tijdens de informele top van regeringsleiders in het Oostenrijkse Portschach.

Waalse parlementsleden zetten Dehaene vorige week onder druk om de situatie bij Boel te bespreken met Kok. Dehaene heeft tegenover Kok laten doorschemeren dat de Hoogovens-leiding bij Boel grote problemen heeft met de militante opstelling van de Waalse vakbonden.

Kok heeft Dehaene uitgelegd dat de Nederlandse overheid nog maar 12,3 procent van de aandelen Hoogovens in bezit heeft. De Nederlandse overheid heeft wel een vertegenwoordiger in de raad van commissarissen van het IJmuidense staal- en aluminiumconcern, maar die kan volgens Kok weinig uitrichten tegen de besluiten van de Hoogovens-top.

De Nederlandse premier zal op verzoek van de Dehaene de Hoogovens-leiding vragen Boel een rol te geven in de toekomststrategie van het concern. Hoogovens nam vorig jaar een belang van 50 procent in de noodlijdende staalproducent Usines Gustave Boel. Een woordvoerder van Hoogovens verklaarde vanochtend dat de besprekingen tussen Kok en zijn Belgische collega in IJmuiden “voor kennisgeving zijn aangenomen'.