KIOSK

DIE ZEIT

Het zal Helmut Kohl tot zijn dood worden nagedragen: zonder de Duitse hereniging zou hij vermoedelijk als middelmatige kanselier in de annalen van de Bondsrepubliek worden bijgezet - niet zo'n karatevechter als Konrad Adenhauer, een beetje beter dan Ludwig Erhard, gezichtsbepalender dan Kurt Kiesinger, maar zonder het charisma van Willy Brandt en zonder de economische deskundigheid van zijn voorganger Helmut Schmidt, aldus Die Zeit in een artikel over Kohl, die morgen het kanselierschap na zestien jaar neerlegt.

Kohl zal, ondanks inschattingsfouten met betrekking tot de economie van de DDR na de hereniging en ondanks het feit dat hij na de gewonnen verkiezingen van 1990 zelden meer in de nieuwe Bundeslander op bezoek kwam, de geschiedenis ingaan als de man die de Europese landkaart vreedzaam veranderd heeft.

Het is zijn verdienste dat in het buitenland niet de vrees voor dat nieuwe Duitsland om zich heen greep.