Herdenking stichting Turkse republiek

Honderdduizenden Turken, onder wie militairen in uniform, marcheerden gisteren massaal naar het mausoleum van Ataturk in de hoofdstad Ankara.

Over heel Turkije toonden meer dan een miljoen mensen gisteren in marsen in tal van steden hun aanhankelijkheid aan de seculiere Turkse republiek, die donderdag 75 jaar wordt. De zogeheten Republikeinse Mars bereikte zijn hoogtepunt in Ankara, waar naar schatting 750.000 mensen optrokken naar het mausoleum van Ataturk, de stichter van de Turkse republiek. Hij wordt nog steeds als het symbool aangemerkt van de seculiere en Westers georienteerde republiek, waartoe Turkije onder zijn leiding moest uitgroeien. Daarmee forceerde de Turkse hervormer een breuk met het islamitische verleden van het Ottomaanse tijdperk. Turkije richtte de blik op het Westen, kerk en staat werden van elkaar gescheiden, het Arabisch werd door het Latijnse alfabet vervangen en tal van wetten, zoals het burgerlijk wetboek en het wetboek van strafrecht, werden aangepast aan die in de Europese landen.

Met de mars van gisteren opent Turkije de festiviteiten voor de 75-jarige herdenking donderdag van de Turkse republiek, waaraan tal van staats- en regeringsleiders zullen deelnemen. De massale aanhankelijkheidsbetoging voor de republiek, zoals die zich gisteren manifesteerde, wordt tevens gezien als een tegenwicht tegen de opkomst van de politieke islam in Turkije.