Gerardjan Rijnders naar Duitsland

Toneelgroep Amsterdam en het Deutsches Theater in Berlijn wisselen tijdelijk van regisseur. Gerardjan Rijnders reisde richting Duitsland af om Penthesilea van Heinrich von Kleist te regisseren. Jurgen Gosch verhuisde naar Amsterdam om zijn stempel te drukken op de Griekse tragedie Bacchanten van Euripides.

Beide regisseurs namen een of meer rechterhanden mee. Rijnders werkt samen met vormgever Paul Gallis; Gosch laat zich vergezellen door Johannes Schutz (decor en kostuums) en Markus Miesch (licht). Met hen ensceneerde de Duitse regisseur eerder bij Toneelgroep Amsterdam Tsjechovs Ivanov.

Rijnders Penthesilea gaat in Berlijn op zondag 15 november in premiere. Een week later is de premiere van Bacchanten in het Transformatorhuis van de Amsterdamse toneelgroep. (ANP)