Feyenoord herstelt zich aan de hand van Van Gastel; Kalou krijgt scherp voorwerp tegen arm

UTRECHT, 26 OKT. Gejaagd door de wind en gesteund door een moegestreden tegenstander heeft Feyenoord eindelijk weer eens een competitiewedstrijd gewonnen. Een maand na de thuiszege op Willem II behaalde de Rotterdamse koploper een zwaarbevochten 3-2 zege bij FC Utrecht. Toeval of niet, de wederopstanding van Feyenoord ging gepaard met de rentree van aanvoerder Van Gastel, die wegens een veelbesproken schorsing vier duels aan de kant moest blijven. Het Brabantse straatschoffie benutte twee vrije trappen. “Ik raakte de ballen best wel lekker.'

Van Gastel is een spelverdeler met een voorbeeldige inzet en een goede lange trap. Voor de internationale top ontbeert hij handelingssnelheid, mede daarom is hij niet meer geselecteerd voor het Nederlands elftal. In de nationale top komt hij beter tot zijn recht. Hij is een breker van het zuivere soort en hij beschikt over een verfijnde specialiteit. In navolging van zijn oud-ploeggenoot Koeman, van wie hij de wreeftrap heeft afgekeken, schiet hij de bal zelfs van grote afstand op het vijandelijke doel. Met twee verwoestende schoten bracht hij de enthousiaste Utrechtse menigte tot zwijgen.

Van Gastel wilde zichzelf na afloop geen onmisbare schakel noemen, maar zijn inbreng was van grote waarde. Zonder deze lefgozer ontbeerde Feyenoord de afgelopen weken overzicht en raffinement. Nuttige spelers als Bosvelt, Konterman en Van Wonderen hebben het druk genoeg met hun eigen inbreng. Zonder Van Gastel verspeelde Feyenoord kostbare punten tegen FC Twente en Roda JC. Zonder Van Gastel bereikte Feyenoord vorige week met moeite de achtste finales van het nationale bekertoernooi. Daarvoor was een verlenging nodig tegen het bescheiden ADO Den Haag.

Tegen FC Utrecht speelde Feyenoord wederom geen hoogstaande partij, maar de club van trainer Beenhakker vormde voor het eerst sinds lange tijd een sterk collectief. Terwijl FC Utrecht het bekende Sturm und Drang op de mat legde, probeerde Feyenoord de bal zo lang mogelijk in de ploeg te houden. Onder leiding van Van Gastel speelde Feyenoord een verdedigende, op de counter gerichte wedstrijd. Volgens de aanvoerder was de defensieve tactiek geen zwaktebod. “Wij spelen nu eenmaal minder aanvallend dan Ajax of Willem II. Maar verdedigen is geen vies woord.

Er mag best wel wat meer respect zijn voor Feyenoord.'

Feyenoord speelt behalve verdedigend ook vrij agressief en juist deze combinatie is op het lijf geschreven van de kleine, stevig gebouwde Van Gastel. Hij kreeg twee maanden geleden bij Fortuna Sittard een rode kaart na een elleboogstoot in het gezicht van Ronald Hamming. Na veel juridisch getouwtrek kreeg Van Gastel een schorsing van vier duels. Tijdens zijn straf raakte hij geblesseerd aan de lies, waardoor hij tijdens zijn schorsing vaker op de massagetafel lag dan op het trainingsveld stond. Van gebrek aan balgevoel was gisteren geen sprake. “Toen ik twee jaar geleden mijn been brak, was ik ook snel op mijn oude niveau.'

Zijn eerste vrije trap benutte Van Gastel halverwege de eerste helft, nadat Van Eijkeren zijn tegenstander Cruz onderuit had gelopen. Met akelige precisie passeerde Van Gastel de Utrechtse muur en doelman Kooiman, die wel erg traag reageerde. Zijn tweede en beslissende vrije trap benutte Van Gastel in de slotfase. Hij schoot de bal weer in de uiterste hoek, nadat zijn ploeggenoot Van Vossen zich op theatrale wijze had laten vallen. Het Utrechtse publiek betitelde de Zeeuwse aanvaller met de weinig vleiende kwalificatie van hoerenjong.

Op dat moment waren de gemoederen hoog opgelopen in deze risicowedstrijd. Beide ploegen maakten op professionele wijze misbruik van de warrige leiding. Arbiter Van Egmond nam veel dubieuze beslissingen en hij kreeg na afloop de volle laag van de verliezende trainer Wotte. Hij had enkele smerige overtredingen van de Feyenoorder Cruz onbestraft gezien, maar Wotte had geen commentaar op de rode kaart van zijn aanvoerder Van der Gaag, die na twee pittige overtredingen van het veld werd gestuurd.

Voor de Utrechtse libero waren de druiven extra zuur, omdat hij FC Utrecht na een half uur spelen op gelijke hoogte had gebracht. Hij scoorde met een bekeken kopbal, nadat doelman Dudek een kopbal van Mols niet klemvast had gekregen. Aanvaller De Jong van FC Utrecht zorgde voor een 2-1 ruststand. Hij schoot de bal eerst tegen de benen van Dudek, die hem in de rebound nog een lastige kopkans bood. Met een uitgestoken nek kopte De Jong de bal tussen de palen.

In de tweede helft was het opportunische spel van FC Utrecht gedoemd te mislukken. Elke hoge bal vanuit de defensie keerde door de stormachtige wind terug op eigen helft. Onder deze lastige omstandigheden kwamen de technische en conditionele tekortkomingen van FC Utrecht pijnlijk aan het licht. Na het eervolle verlies tegen Feyenoord is de ambitieuze middenmoter slechts vier punten verwijderd van de degradatiezone. Voor Wotte is de stand op de ranglijst geen reden voor paniek. “Wij blijven gewoon aanvallen, dan komen de punten vanzelf.'

Feyenoord verdiende de overwinning op grond van een stevig veldoverwicht in de tweede helft. Een kwartier na rust profiteerde Kalou van een blunder van doelman Kooiman. Hij kreeg de bal niet klemvast na een hoekschop van Van Gastel. Na de 2-2 kwamen de spelers van FC Utrecht nauwelijks meer over de middenlijn. Alleen de Amerikaanse middenvelder O'Brien stichtte nog gevaar met een schot uit de tweede lijn. Zijn stuiterbal verdween rakelings naast het doel van Dudek.

Uiteindelijk moest een dood spelmoment Feyenoord aan de zege helpen. Van Gastel ging op de schouders van zijn medespelers, maar hij besefte na afloop dat een paar losse flodders nog geen hoerastemming rechtvaardigen. “We spelen vrij stroef. We lijden ook te veel balverlies. Ik heb vanaf de kant alle fouten kunnen waarnemen, maar ik ga hier niet uitweiden wat er allemaal aan schort bij Feyenoord. Voorlopig zijn we toch maar mooi ongeslagen.'

UTRECHT, 26 OKT. Feyenoord-speler Kalou is gisteren, na afloop van het met 3-2 gewonnen duel bij FC Utrecht, geraakt door een van de tribunes gegooid voorwerp. De politie hield niemand aan, “maar dat kan altijd nog, op grond van videobeelden', aldus een Utrechtse politiewoordvoerder.Kalou begaf zich na afloop van het duel in de Galgenwaard, met zijn medespelers, naar het vak met Feyenoord-supporters om de zege te vieren. Op de terugweg naar de catacomben kreeg hij een scherp voorwerp tegen de arm. “Ik weet niet wat het was', aldus Van Vossen, die ernaast stond. De woordvoerder van de politie zag Kalou licht verwond naar de grond gaan. “Het is schandalig als dat door een gegooid voorwerp komt.'In het stadion heerste een broeierige sfeer. Beide supportersgroepen hitsten elkaar op met hatelijke spreekkoren. De Utrechtse fans verwezen naar het lopende FIOD-onderzoek bij Feyenoord. De Rotterdamse fans bestempelden hun collega's als vrienden van de joden, waarmee ze ongetwijfeld Ajax bedoelden.De politie verrichtte twee aanhoudingen. Een fan gooide met vuurwerk, de ander overtrad het alcoholverbod dat rond het stadion gold. Er waren tweehonderd agenten ingezet. “Dat is normaal voor een risicowedstrijd', aldus de woordvoerder. Eind september, na FC

Utrecht-FC Twente, braken ernstige rellen uit rond de Galgenwaard.

    • Jaap Bloembergen