Ernstige rellen in Maleisie, 200 mensen opgepakt

In de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur zijn het afgelopen weekeinde tussen de 200 en 300 sympathisanten opgepakt van de in ongenade gevallen vice-premier Anwar Ibrahim. Dat hebben mensenrechtenorganisaties in Maleisie gezegd.

Afgelopen zaterdag liepen straatprotesten in het centrum van Kuala Lumpur tegen premier Mahathir Mohamad uit op een veldslag met de politie, die waterkanonnen en traangas inzette tegen de demonstranten. Volgens getuigen raakten ten minste zes politiemensen en twaalf demonstranten gewond. Het waren de ernstigste ongeregeldheden sinds premier Mahathir vijf weken geleden zijn gedoodverfde opvolger Anwar liet arresteren. Volgende week zal de afgezette vice-premier voor de rechtbank verschijnen om zich te verdedigen tegen beschuldigingen van corruptie en sodomie. Zaterdag waren tussen de 2.000 en 3.000 mensen op de been, onder wie veel studenten. Ze riepen leuzen als `Reformasi' (hervorming) en `Mahathir treed af'. Premier Mahathir reageerde gisteren met de opmerking dat zijn regering zich niet laat intimideren. “De groepen die zichzelf hervormers noemen en die erop uit zijn de loop van het recht te belemmeren, zijn degenen die de wet schenden.' Hij haalde ook uit naar buitenlandse media die hij beschuldigde van het verspreiden van valse berichten over de politieke onrust in Maleisie en waarschuwde “de wettelijke verplichting' te hebben om degenen die hun macht misbruiken te muilkorven. (Reuters, AFP)