Empoli beschuldigd van omkopen arbiter

De Italiaanse voetbalbond is een onderzoek begonnen naar beschuldigingen dat de Toscaanse voetbalclub Empoli heeft geprobeerd een scheidsrechter om te kopen.

Scheidsrechter Stefano Farina was aangewezen voor de competitiewedstrijd Sampdoria-Empoli van gisteren. Hij heeft de bond verteld dat hij zaterdag is benaderd door de burgemeester van een stadje in de Noord-Italiaanse regio Piemonte. De burgemeester, Lorenzo Repetto is een zakelijke partner van de voorzitter van Empoli, Fabrizio Corsi.

Volgens burgemeester Repetto is het allemaal een misverstand. Repetto zegt dat hij alleen naar het kantoor is gegaan van scheidsrechter Farina, die door de week in de verzekeringen werkzaam is, om zijn hulp te vragen bij het organiseren van een wedstrijd tussen clubs uit de Serie A in zijn stadje, Castelletto d'Orba.

De scheidsrechter heeft zich laten vervangen om iedere verdenking weg te nemen. Sampdoria heeft met 3-0 gewonnen en Empoli staat op de derde plaats van onderen, met drie punten.

Het bestuur van Empoli verklaart buiten iedere vermeende poging tot omkoping te staan. Voorzitter Corsi suggereerde dat het om een uit de hand gelopen vorm van grootspraak ging en dat burgemeester Repetto alleen maar heeft willen opscheppen dat hij zulke goede banden heeft met Empoli.

De voetbalbond neemt de zaak serieus op, ook al omdat de bondsbestuurders zich realiseren dat het Italiaanse voetbal zich na het schandaal rond de falende dopingcontrole geen nieuwe rel kan veroorloven.

    • Marc Leijendekker