De Klerk wil verbod op publicatie commissie waarheid

De voormalige president van Zuid-Afrika, F.W. de Klerk, stapt naar de rechter om de bevindingen van de Waarheidscommissie aan te vechten. Deze zouden hem in verband brengen met geweld tijdens het apartheidsbewind.

De Klerk eist een publicatieverbod op het rapport van de commissie. “De Klerk heeft besloten een gerechtelijke procedure aan te spannen om een verbod te krijgen voor de commissie die ongefundeerde en schadelijke bevindingen over hem gaat publiceren', zo liet David Steward, woordvoerder van De Klerk, vanmorgen weten.

De Waarheids- en Verzoeningscommissie zal donderdag haar onderzoeksresultaten overhandigen aan president Nelson Mandela. Meer dan twee jaar deed de commissie, onder leiding van aartsbisschop Tutu, onderzoek naar vermeende strafbare feiten gepleegd tijdens het apartheidsbewind in Zuid-Afrika.

De Zuid-Afrikaanse Sunday Times schreef gisteren dat uit het rapport zou blijken dat De Klerk betrokken is bij de bomaanslagen in de jaren tachtig op de hoofdkantoren van het Congres van Zuid-Afrikaanse Vakbonden en de Zuid-Afrikaanse Raad van Kerken.

South African Broadcasting Corporation Radio maakte gisteren bekend dat in het rapport ook het African National Congress (ANC), de partij van Mandela, betrokken zou zijn bij schending van mensenrechten, waaronder marteling en bomaanslagen.

Het radiostation baseert zich op een “preliminair document' dat het ANC politiek en moreel verantwoordelijk houdt voor grove schendingenvan de mensenrechten tijdens en na het apartheidsregime.

Het ANC leidde de strijd tegen de apartheid en had al eerder bekend geen schone handen te hebben. (Reuters, AP)