Daiwa Bank stopt in buitenland

De Japanse Daiwa Bank beeindigt de buitenlandse bankactiviteiten als onderdeel van een algeheel herstructureringsplan in de huidige recessie.

Aangaande deze recessie refereerde het hoofd van het Economisch Planbureau, Taichi Sakaiya, wiens post de rang van minister heeft gisteren op televisie voor het eerst over licht aan het einde van de tunnel: “Dit is de donkerste periode. Over enkele maanden wordt het beter.'

De directie van Daiwa heeft vandaag zijn goedkeuring gegeven aan maatregelen om Daiwa om te vormen tot een “regionale super bank'. Daiwa zal zich richten op de regio rond de stad Osaka, de tweede stad van Japan, waar ook het hoofdkwartier van Daiwa is gevestigd.

Nog dit jaar zal de bank samenwerking aangaan met de Kinki Bank in dezelfde regio. Een ander onderdeel van de maatregelen is een korting van de salarissen van het personeel met tien procent.

Het grote voordeel van het beeindigen van de internationale activiteiten is dat het eigen vermogen dat de bank volgens internationaal afgesproken regels dient aan te houden nog slechts 4 procent van de uitstaande leningen bedraagt. Voor banken met internationale activiteiten geldt een percentage van acht. Slinking van het eigen vermogen, wegens grote hoeveelheden `slechte leningen' en een daling van de waarde van het eigen aandelenbezit, is momenteel het grote probleem van de Japanse banken. De Daiwa Bank is een van de weinige grote banken die hebben aangegeven positief te staan tegenover een injectie van overheidsgeld om het eigen vermogen aan te vullen.

De Daiwa Bank had drie jaar geleden nog 58 kantoren overzee, waarvan er 25 bancaire activiteiten ondernamen. In 2000 zullen nog slechts negen vertegenwoordigende kantoren over zijn. Twee jaar geleden moest Daiwa al op last van de Amerikaanse autoriteiten al haar activiteiten in de VS opgeven omdat het een verlies van 1,1 miljard dollar bij het kantoor in New York voor de autoriteiten verborgen had gehouden. In reactie op de plannen van Daiwa stegen de aandelen van de bank vandaag op de beurs van Tokio, terwijl alle andere grote banken een verlies moesten incasseren.