CABARETIERS OP RADIO EN TV

Eddie in de RTL4-serie Vrienden Voor Het Leven en de jongen met een sterk Rotterdams accent die de beeldbuis liet barsten met krakende Smiths-chips, dat zijn de bekendste tv-creaties van Peter Lusse.

Begin jaren tachtig begon hij op het toneel in het stuk Junkieverdriet, en maakte daarna cabaret-programma's als lid van de groep Pappenheim. Zijn televisiedebuut betrof de film Een Akkoord, `een min of meer serieuze rol'. Daarna volgde het kinderprogramma Vol Super, de quiz Brainstorm en de VARA-serie Nieuwe Buren. Gerard Cox vroeg hem in '87 voor de radio-cabaretserie Vernis. Vrienden Voor Het Leven, dat begon in '91 en tweeeneenhalf jaar duurde, was een comedy die met publiek werd opgenomen. “Je speelt in een soort kijkdoos met een open wand. Reageren op het publiek, zoals je in het theater doet, mag helaas niet. De reactie van het publiek is echter wel belangrijk voor je timing. Dat was heel duidelijk te zien aan Archie Bunker in All In The Family: je zag hem timen op het publiek.' Zijn tv-bekendheid zorgde voor een groter publiek bij zijn theatershow Schoudervulling maar Lusse hield op met cabaret toen zijn jeugddroom in vervulling was gegaan: “Een volle zaal te zien golven van het lachen op het ritme van mijn conference.' Lekker Lang Lusse en Lusse's Landgenoten, tv-programma's die hij de afgelopen jaren maakte, kwamen niet helemaal uit de verf. “Als we door waren gegaan, waren we er zeker uitgekomen - maar daar was geen tijd voor. Het scoorde niet goed genoeg. Je mag niet zo vaak misschieten in tv-land: er heerst veel angst. Niemand durft nog zijn nek uit te steken.'