Blokker overweegt bod op Bijenkorf

Detailhandelsconcern Blokker overweegt een bod uit te brengen op het Bijenkorf-concern KBB. Het familiebedrijf Blokker (ruim 3 miljard gulden omzet) heeft over een eventuele overname gesproken met KBB en grootaandeelhouders ervan.

Koninklijke Bijenkorf Beheer verspreidde vanochtend een persbericht waarin het meldde dat Blokker de vraag heeft gesteld “of KBB bereid was tot een gesprek over een eventueel vriendelijk bod van Blokker'.

Blokker, eigendom van de gebroeders Jaap en Albert Blokker, wilde vanochtend geen commentaar geven. Het concern maakte twee weken geleden bekend dat het op de beurs een belang van 5 procent had opgebouwd in KBB. Toen noemde Blokker dit “een belegging' zonder bijbedoelingen.

KBB (Bijenkorf, Hema en Praxis) heeft laten weten geen belangstelling te hebben voor samenwerking met Blokker. KBB wil fuseren met Vendex (onder meer V&D en Kijkshop), een plan waar beide concerns al meer dan een jaar aan werken. Vendex heeft een bod uitgebracht van 167,50 gulden per aandeel KBB, ofwel ruim 2 miljard gulden. Donderdag zal KBB dat bod nog eens toelichten op een bijzondere aandeelhoudersvergadering. De KBB-aandeelhouders hebben tot 12 november de tijd om hun aandelen bij Vendex aan te melden. De koersen van Vendex en KBB reageerden vanochtend vrijwel niet op het bericht over de interesse van Blokker.

KBB werd vorige maand benaderd door WE International, eigenaar van de Hij- en Zij-winkels. Om een vijandig bod van WE te voorkomen, besloot een bevriende stichting een beschermingswal op te richten door preferente aandelen uit te geven. WE trok zich daarop terug. Het Blokker-concern telt een tiental winkelketens, onder meer Blokker, Intertoys, Bart Smit, Xenos en Marskramer. KBB is met een omzet van ongeveer 6 miljard gulden tweemaal zo groot als Blokker. De twee ketens kennen elkaar goed van hun samenwerking in Retailnet, een onderneming met 1.350 winkels die in 1993 werd verdeeld na ruzie tussen KBB-topman A. Maas en Jaap Blokker. De huidige bestuursvoorzitter van Blokker, S.C. Huibers, werkte tot april 1997 voor KBB als hoogste man bij de doe-het-zelf-keten Praxis.