Blokker aast alsnog op KBB; Intenties achter mogelijk bod blijven onduidelijk

Blokker heeft belangstelling voor het Bijenkorf-concern, zo bleek vanochtend. De interesse is begrijpelijk, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat Blokker ook werkelijk een bod zal uitbrengen.

Jaap Blokker belde twee weken geleden, op de vroege maandagochtend zelf met Jan Michiel Hessels, de topman van Vendex. Blokker had op de beurs een belang van meer dan 5 procent in KBB gekocht, het bedrijf dat Hessels wilde overnemen. “Gentleman als hij is, belde Jaap Blokker zelf', vertelde Hessels twee dagen later in een vraaggesprek.

Jaap Blokker liet via een woordvoerder van zijn familiebedrijf toen nog weten dat het belang in KBB (Bijenkorf, Hema en Praxis) niet meer was dan een “belegging'. Blokker heeft bijvoorbeeld ook een belang van 5 procent in concurrent Macintosh (onder meer Kwantum en Halfords) en al meer dan tien jaar een belang van een paar procent in Vendex (V&D, Kijkshop).

Vanochtend bleek dat Blokker kennelijk de afgelopen dagen van gedachten is veranderd. Volgens KBB is Blokker bezig te onderzoeken of het familiebedrijf een bod kan uitbrengen op KBB. Blokker heeft niet alleen aan KBB gevraagd of het langs mag komen om daarover te praten, maar ook contact gezocht met aandeelhouders van KBB. Die ontwikkeling is koersgevoelig, vandaar dat KBB zich genoodzaakt voelde om een persbericht te verspreiden.

De belangstelling van Blokker voor KBB ligt voor de hand. Vendex en KBB worden samen met een omzet van meer dan 10 miljard gulden verreweg de grootste partij in de Nederlandse (non-food-)detailhandel. De combinatie zal minimaal drie keer zo groot worden als de belangrijkste concurrenten. Blokker, C&A en Ikea (alledrie familiebedrijven die hun cijfers niet publiceren) hebben een omzet van rond de 3 miljard gulden in Nederland. Macintosh heeft een omzet van 1,7 miljard gulden.

Toch is het onwaarschijnlijk dat Blokker ook werkelijk een bod zal uitbrengen op KBB.

Het lijkt vrijwel onmogelijk om de fusie (annex overname) van KBB en Vendex nog te verhinderen. Blokker zou eerst met een hoger bod een aantal grootaandeelhouders (als Delta lloyd, het Philips Pensioenfonds, WE-International en beurshandelaar A. Strating) zo ver moeten krijgen dat ze hun aandelen in KBB aan Blokker verkopen. Daarna zou hij voor de rechter de beschermingsconstructie moeten aanvechten die KBB begin deze maand heeft ingesteld om zich WE International van het lijf te houden. Vervolgens zou hij het management en het personeel van KBB, dat zich achter een fusie met Vendex heeft geschaard, ervan moeten overtuigen dat KBB een betere toekomst tegemoet gaat onder de vlag van Blokker. En ten slotte zou Blokker nog toestemming moeten krijgen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit.

Te veel onzekerheid, zeggen ze bij KBB. “Een verder opschuiven van een definitieve oplossing is niet in het belang van KBB', meldt KBB. Net als bij de belangstelling van WE International (`te klein') speelt bovendien het cultuurverschil tussen beide ondernemingen een rol. KBB heeft het imago van een deftig, sjiek concern. Zelfs de Hema heeft `smaak'. Blokker heeft vooral goedkope spullen voor de gewone Nederlander.

“De belangstelling komt rijkelijk laat', zegt een financieel analist van een zakenbank. “Daarom lijkt het weinig kans te maken. Net als het bod van WE International. Als partijen echt serieuze interesse hebben, waarom boden ze dan niet al in februari. Nu zou je denken dat het vooral bedoeld is om de prijs van KBB op te drijven om concurrent Vendex te verzwakken.'

Een ander scenario is dat Blokker zijn belang zal willen gebruiken om concessies los te krijgen bij Vendex.

Als Blokker enige tientallen procenten van de KBB-aandelen binnenkrijgt, kan hij Vendex misschien dwingen Praxis of de Hema tegen dat belang te ruilen.

Anders dan WE International, dat met de Hij- en Zij-winkels een omzet behaalt van minder dan 400 miljoen gulden, is Blokker geen muis die een olifant wil overnemen. De omzet van Blokker ligt ergens tussen de 3 en 4 miljard gulden, wat aardig in de buurt komt van de omzet van het non-food-gedeelte van Vendex. Blokker is vooral sterk in huishoudelijke artikelen (430 Blokker-filialen en de Marskramer-winkels) en speelgoed: het marktaandeel in Nederland ligt boven de 50 procent met ketens als Bart Smit, Intertoys en Toys R Us. Tot het Blokker-concern behoren ook de woonwarenhuizen van Leen Bakker en de winkels van Xenos en Giraffe. Blokker is eigendom van de broers Jaap (57 jaar) en Albert (54), kleinzonen van oprichter Jacob Blokker die in 1896 in Hoorn begon met de Goedkoope IJzer- en Houtwinkel. Hun vader Jacob kocht in 1961 zijn twee broers uit.

    • Remmelt Otten