BEETHOVEN VOLGENS KRUIDVAT

Beethoven: 'Complete Masterworks'. Kruidvat (450 filialen)

De drogisterijketen Kruidvat werpt zich al jaren op als instrument voor de `nieuwe' cultuurpolitiek van de pas aangetreden staatssecretaris Van der Ploeg, die de elitekunst voor een koopje wil slijten aan jongeren en ander volk dat minder is geinteresseerd in klassieke kunstvormen. Na het verkopen van cd's van Bach, Handel, Haydn en Mozart is Kruidvat nu aanbeland bij Beethoven. Zijn `complete meesterwerken' liggen op veertig cd's tussen de shampoo en de pijnstillers en kosten 99 gulden. Dat is veertig cd's voor de prijs van twee te dure topklasse cd's, ofwel een rijksdaalder per stuk. Deutsche Grammophon had voor de complete Beethoven 87 veel duurdere cd's nodig. Dus deze aanbieding - zonder alle niet-meesterwerken! - kun je niet bij Kruidvat laten liggen, al is het nog flink sjouwen met zo'n doos vol symfonieen, ouvertures pianoconcerten, vioolsonates, pianosonates, vioolromances, cellosonates strijkkwartetten, pianotrio's en missen.

Voor zo'n prijs mag men niet rekenen op fameuze opnamen van 's werelds beroemdste musici, maar het London Symphony Orchestra, de Berliner Symphoniker, Emmy Verhey en Hans Vonk hebben toch enige naam. Bovendien: in de klassieke muziek is als bij geen andere kunstvorm de afstand tussen basis en top zo betrekkelijk klein. En zo mag men best genieten van de `Razumovsky'-strijkkwartetten, die hier worden gespeeld door het Medici Quartet, al zette het Quartetto Italiano die bij Philips ooit beter op de plaat.

De gevestigde liefhebber van klassieke muziek zal zo'n doos niet kopen: die heeft zijn Beethovens al, gespeeld door zijn favoriete musici. Als goedkope kennismaking met Beethoven is de presentatie helaas volstrekt onvoldoende: toelichting op wat men hoort ontbreekt geheel, ook de tekst van het slotkoor van de Negende symfonie.

Kruidvat brengt Beethoven voor analfabeten. Zo is de kleine kunstman altijd weer de dupe en haalt hij niets in van zijn kennisachterstand op de elite. Een klein boekje, waarin wordt uitgelegd wat de dove Beethoven nog verder zo bijzonder maakte, was voldoende geweest. Daarin had dan ook kunnen worden uitgelegd waarom Kruidvat o.a. de opera Fidelio, het Tripelkonzert, de concertaria Ah! perfido en de bagatel Fur Elise geen meesterwerken vindt en die dus niet bijlevert.

    • Kasper Jansen