Autodiefstal in Limburg stijgt 30 pct; Autobranden in Nijmegen

Het aantal diefstallen van auto's in Zuid-Limburg is fors toegenomen.

Volgens een woordvoerder van het regionale politiekorps is er sprake van een stijging van liefst 30 procent in een jaar. Landelijk is het aantal autodiefstallen slechts een paar procent gestegen.

In een uitzending van het Radio 1-Journaal zei de woordvoerder van de politie in Limburg-Zuid vanmorgen dat de verwachting is dat aan het einde van dit jaar circa 2.600 diefstallen van auto's geregistreerd zullen staan. Dat zou neerkomen op meer dan zeven autodiefstallen per dag.

De diefstallen zouden met name worden gepleegd door groepen jongeren die met de auto's gaan joyrijden. Daarnaast zouden ook buitenlandse drugsverslaafden nog wel eens auto's stelen om daarmee terug te keren naar hun eigen land. Vooral oudere wagens worden veel ontvreemd omdat die doorgaans minder goed zijn beveiligd.

Het is overigens niet voor het eerst dat de Zuid-Limburgse politie wijst op de bovengemiddelde toename van het aantal autodiefstallen in haar gebied. Uit de jaarcijfers van 1997 bleek al dat het aantal ontvreemdingen van wagens met tien procent was toegenomen.

Na Hengelo, Enschede en Cuijk heeft nu ook Nijmegen zijn autopyromaan. In de nacht van zaterdag op zondag werden er in de stad vier auto's in brand gestoken. In de afgelopen vier weken zijn daarmee in totaal al zo'n twintig auto's in vlammen opgegaan.

Volgens een woordvoerder van de politie in Nijmegen worden de branden op verschillende manieren gesticht. Zo is er gewerkt met aanmaakblokjes en met brandende kranten in de wielkasten. Er is geen vast patroon te ontdekken als het gaat om locaties en tijdstippen. In eerste instantie ging het voornamelijk om stille woonstraten in het westelijk deel van de stad, later werden er ook auto's aangestoken in andere wijken.

Bij de vier autobranden van het afgelopen weekeinde betrof het vier locaties die ver uit elkaar liggen; de eerste brand werd gemeld om kwart voor elf `s zaterdagavond, de laatste om kwart voor zeven de volgende ochtend.

Bij de laatste brand heeft een getuige twee jongens in donkere kleding zien weglopen.

De politie zet `s nachts extra agenten in die “selectief op de brandstichtingen moeten surveilleren'. “We hebben nog geen enkele aanwijzing die ons verder kan helpen', aldus de woordvoerder. Er is contact gelegd met de korpsen in Hengelo en Enschede, waar respectievelijk vorig jaar en dit jaar een autopyromaan actief was. In Hengelo werd de pyromaan opgepakt en veroordeeld.

De politie is terughoudend met het verstrekken van informatie, omdat ze wil voorkomen dat de daders een kick krijgen van alle aandacht in de media.

In Cuijk werden de afgelopen maanden meer dan dertig auto's in brand gestoken. Daar beschikt de politie over geen enkele aanwijzing. De enige overeenkomst is dat de branden op dezelfde wijze zijn aangestoken: met aanmaakblokjes in de grille van de auto's.