ASML rekent niet op winst in tweede deel '98; Koers valt 20 procent terug

ASM Lithography, toeleverancier van de chipindustrie, verwacht dat de winst dit jaar zal uitkomen op omstreeks 140 miljoen gulden. In 1997 werd nog een winst geboekt van 329 miljoen gulden. Dat heeft ASML vanmorgen bekendgemaakt.

ASML kondigde eind juli al een substantiele winstdaling aan. De koers van het aandeel noteerde rondom het middaguur ruim 20 procent lager op 35,60 gulden. Het netto resultaat van 140 miljoen heeft ASML al in de eerste helft van dit jaar gerealiseerd. In de laatste zes maanden verwacht het concern ongeveer quitte te spelen.

ASML heeft te kampen met de nog immer voortdurende dip in de chipmarkt. In een toelichting op het persbericht gaf bestuursvoorzitter W. Maris vanmorgen aan dat de wereldmarkt voor zogeheten wafer steppers, de machines die ASML produceert, dit jaar zal teruglopen tot tussen 600 en 800 stuks. In 1997 lag de vraag nog op zo'n 1.050 machines.

Volgens marktanalisten zal de chipmarkt vanaf de tweede helft van volgend jaar de groei kunnen hervatten. Voor de eerste helft van komend jaar ziet Maris geen reden tot optimisme. “Er zijn geen signalen dat de markt eerder aantrekt', aldus de bestuursvoorzitter.

Hoewel ASML naar eigen zeggen de indruk heeft dat het zijn marktaandeel uitbreidt, verwacht het concern dat het aantal machines dat in 1998 verscheept wordt “behoorlijk lager' zal liggen dan in de twee voorgaande jaren. Maris wil zijn verwachting niet kwantificeren. Het niveau waarbij ASML winst noch verlies maakt ligt tussen 120 en 130 stuks op jaarbasis. Omdat ASML verwacht in de tweede helft van dit jaar quitte te draaien, ligt een afzet van omstreeks 65 machines voor de hand.

ASML constateert zware prijsdruk, vooral veroorzaakt door Japanse concurrenten als Nikon en Canon. Ondanks de waardestijging van de yen blijven ze hun machines tegen zeer scherpe prijzen op de wereldmarkt verkopen.

Maris signaleerde vanmorgen een paar kleine lichtpuntjes.

Zo is volgens hem de bezetting van Taiwanese producenten als TSMC en UMC, zogeheten foundries die op verzoek produceren voor een reeks van chipmakers, iets toegenomen. Voorts zijn er signalen dat de prijzen van de duurdere zogeheten DRAM's (geheugenchips) voor het eerst in lange tijd kunnen stijgen. Het Japanse NEC heeft onlangs een prijsverhoging aangekondigd voor deze categorie halfgeleiders.

Bestuursvoorzitter Maris bestreed vanmorgen geruchten uit de markt als zou het bedrijf arbeidstijdverkorting willen doorvoeren voor werknemers om de verminderde productiecapaciteit op te vangen. Wel zal ASML enkele nieuwe gebouwen die in Veldhoven zijn gebouwd voorlopig niet zelf in gebruik nemen.

De handel in het aandeel ASML werd vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs enige tijd stilgelegd. Voor de onderbreking noteerde het aandeel al een verlies van 1,10 gulden op 43,70. Na de bekendmaking duikelde het aandeel tot onder veertig gulden.