ASML onderuit na sombere winstprognose

De koers van het fonds ASM Lithography is vanochtend met 20,5 procent (9,20 gulden) gedaald naar 35,60 gulden. Beleggers boden het aandeel op de Amsterdamse effectenbeurs massaal te koop aan, nadat de toeleverancier voor de chipindustrie een eerder afgegeven winstwaarschuwing had geconcretiseerd.

De winst over 1997 zal met 57,4 procent dalen naar 140 miljoen gulden. In 1997 werd nog een winst geboekt 329 miljoen gulden. Eind juli liet ASML weten dat het resultaat substantieel zou dalen, zonder concrete cijfers te noemen.

De koers van het aandeel was zich de laatste twee weken juist aan het herstellen van een sterke terugval. Op 17 maart noteerde het aandeel nog 101,50 gulden. Op 9 oktober bereikte de koers het dieptepunt van 22 gulden. In de afgelopen tien handelsdagen verdubbelde de notering tot 44,80 gulden.

De handel in ASML werd vanmorgen op de beurs tien minuten stilgelegd om het nieuws bij beleggers bekend te maken. Voor de onderbreking noteerde het aandeel al een verlies van 1,10 gulden.

De AEX-index, die de stemming onder de hoofdfondsen weergeeft, kwam vanochtend nauwelijks in beweging. De graadmeter daalde met 0,34 punt naar 962,51 punten.

In vergelijking met andere Europese beurzen bleef het Damrak ver achter. In Londen steeg de toonaangevende beursindex twee procent. De markt verwacht dat diverse Europese landen hun rente gaan verlagen om te komen tot de 3,3 procent die onder meer Duitsland en Nederland hanteren. Ook de beurs van Frankfurt steeg bijna twee procent. In Parijs en Zurich werden de aandelen gemiddeld 1,5 procent meer waard.

De koers van Philips won vanochtend op het Damrak 3,6 procent en bereikte het niveau van 98,70 gulden. De winst van 3,40 volgt op het verlies van 11,30 gulden in de afgelopen week, waarin sombere kwartaalcijfers werden gemeld. “Philips was vorige week te ver naar beneden doorgeschoten', aldus een handelaar.

Het nieuws dat ook Blokker is geinteresseerd in KBB bracht beleggers nauwelijks in beweging. KBB steeg bescheiden met 1,40 naar 165,80 gulden. De omzet was laag. Overnamepartner Vendex, die voor de tweede keer bedreigd wordt door een overnamepartij, verloor 1,10 op 74,80 gulden. Vendex houdt vandaag een buitengewone aandeelhoudersvergadering.

TOKIO De Nikkei-index verloor 2,1 procent (301,24 punten). Daarmee eindigde de beurs van Tokio op 13.843,46 punten.