Amerikaanse advocaten melden zich bij Baan

Het Amerikaanse advocatenbureau Weiss & Yourman wil Baan voor de rechter slepen wegens het publiceren van misleidende informatie.

Weiss & Yourman is inmiddels het vijfde advocatenbureau dat ten strijde trekt tegen de Nederlandse softwaremaker. Ook zij vinden, net als de vier collega's, dat Baan ondeugdelijke accountantsmethodes gebruikt. Baan wordt ervan beschuldigd ook nog eens valse en misleidende winstcijfers te publiceren. Daarnaast hebben bepaalde personen van Baan nog snel voor miljoenen dollars aan aandelen verkocht, terwijl ze ondertussen wel negatieve bedrijfsinformatie in hun bezit hadden.

De advocaten meldden zich nadat Baan eind vorige week een verlieswaarschuwing voor het derde kwartaal had uitgegeven. Baan denkt het derde kwartaal af te sluiten met een verlies van enkele tientallen miljoenen dollars wegens een lagere afzet.

De verklaring kwam als een grote verrassing voor de beleggers. Baan had zich immers nog maar enkele maanden daarvoor optimistisch uitgelaten over de toekomst. Het concern kampte hier en daar wel met een groeivertraging door problemen met het verwerken van bepaalde posten, maar later zou alles beter worden.

Baan bereikte begin dit jaar nog een hoogste koers van 108 gulden. Vanochtend werden de aandelen in het zwaar beschadigde bedrijf verhandeld tegen een koers van 19,80.

Weiss & Yourman zoekt nog beleggers die vinden dat ze schade hebben opgelopen. De advocaat probeert dan voor hen een schadevergoeding in de wacht te slepen. Beleggers hoeven waarschijnlijk niets te betalen voor de procedures. Meestal trekken de advocaten een bepaald provisiebedrag, dat kan oplopen tot enkele tientallen procenten van de binnengehaalde schadevergoeding, af als dekking voor de gemaakte kosten.