Altijd serieus, maar ook weer niet te

De smash is niet hard, maar wel goed geplaatst. Janneke de Kruijf (30) krijgt er de handen van haar ploeggenoten mee op elkaar. De EO-documentairemaakster en oud-presentatrice van 2 Vandaag is met zo'n vijftien andere omroepmedewerkers iedere maandagavond van de partij in een gymzaal in Hilversum. Daar spelen ze een potje volleybal - altijd serieus, maar ook weer niet te. “Het plezier staat voorop', zegt De Kruijf.

Ze is lid van OSO, de Omroep Sport- en Ontspanningsvereniging. OSO is een omnivereniging voor medewerkers van de omroepen en hun familieleden. De club heeft ruim twintig afdelingen, naast volleybal bijvoorbeeld voetbal en tennis, maar er is ook een Modelspoorclub en een Natuurhistorische Studieclub.

De volleybalploeg speelt geen competitiewedstrijden. De onregelmatige werktijden staan dat in de weg. Dat is een van de redenen dat De Kruijf lid is geworden van OSO. “Bij een andere club zou ik te vaak moeten afzeggen.'

Daarnaast vindt ze het leuk om met mensen te sporten waar ze ook mee werkt. “Door het samen sporten leer je elkaar beter kennen. Dat maakt het contact op de werkvloer makkelijker.'

Over het werk wordt in de gymzaal overigens nauwelijks gesproken. “Hooguit zoiets als: Je zag er leuk uit gisteren op tv, Janneke', zegt Astrid Klijnman (41), regie-assistente bij het NOS-journaal en voorzitter van de OSO-volleybalclub. Zij organiseert ook jaarlijks het omroepvolleybaltoernooi. Volgens Klijnman is haar ploeg altijd goed voor een toppositie, “samen met het VARA- en EO-team'.

En welk team wordt nou als een makkie beschouwd? Klijnman aarzelt, ze wil “niet onaardig' zijn over bepaalde teams. Maar uiteindelijk wil ze wel kwijt dat zij en haar ploeggenoten bij HMG-teams vaak denken: “Die pakken we zo en zo.'

    • Paul de Lange