Abortusarts in de VS vermoord

Een Amerikaanse abortusarts is vrijdagavond in Buffalo doodgeschoten door een onbekende sluipschutter. Sinds 1993 zijn in de VS zeven mensen gedood bij aanvallen op abortusklinieken of op artsen met een abortuspraktijk.

President Clinton zei woedend te zijn over de moord op de verloskundige en gynaecoloog. Minister van Justitie Janet Reno zei dat “de regering krachtig zal blijven opkomen voor het grondwettelijk beschermde recht om gezondheidszorg op het gebied van de voortplanting te verstrekken en te krijgen'.

Barnett Slepian (51) was vrijdagavond net thuisgekomen na een bezoek aan de synagoge. Hij liep de keuken in. Daar werd hij in de borst getroffen door een kogel die van buiten door een keukenraam was geschoten.

Het was de vijfde keer in vier jaar dat een sluipschutter in de Amerikaans-Canadese grensstreek een abortusarts onder vuur nam. Elke keer gebeurde dat met een zeer krachtig geweer, elke keer door een raam van het huis van de arts. De vier eerdere aanslagen - drie in Canada en een in de Amerikaanse stad Rochester - hadden steeds plaats in de weken rond 11 november: in de VS Veterans Day, in Canada Herdenkingsdag. Sommige antiabortusactivisten in Canada noemen die dag Herdenkingsdag voor het ongeboren kind.

Juist vorige week hadden de autoriteiten aan beide zijden van de grens voor nieuwe aanslagen gewaarschuwd. Slepian was zich bewust van het risico dat hij liep. De abortusarts is herhaaldelijk lastiggevallen door activisten die betoogden voor zijn huis en de kliniek waar hij werkte. Een waarschuwing van een nationale organisatie van abortusklinieken voor nieuwe aanslagen was vrijdag naar zijn kantoor gefaxt.

Hoewel abortus in de VS sinds 1973 legaal is, neemt het aantal abortusartsen zo sterk af dat het in sommige streken onmogelijk is om een abortus te laten uitvoeren. In een ingezonden brief aan de krant Buffalo News schreef Slepian in 1994 dat hij demonstranten het recht niet wilde ontzeggen “om te roepen dat ik een moordenaar ben als ik klinieken binnenga waar zij `vreedzaam' hun recht op vrije meningsuiting uitoefenen.

Maar ze delen in de verantwoordelijkheid, als een minder beheerst lid van de groep besluit om op hun opruiende taal te reageren met het neerschieten van een abortusarts'.