Washington tegen alliantie NWA en Continental

De Amerikaanse overheid wil een streep zetten door de alliantie van Northwest Airlines (NWA) en Continental Airlines. Een controlerend belang van Northwest in Continental vermindert de concurrentie tussen de twee luchtvaartmaatschappijen aanmerkelijk, aldus het Amerikaanse ministerie van Justitie gisteren.

De twee Amerikaanse luchtvaartondernemingen maakten in januari van dit jaar plannen voor een vergaand samenwerkingsverband bekend. Daarbij zou KLM-partner Northwest een belang van ongeveer 14 procent in Continental krijgen. Dit pakket zou evenwel goed zijn voor 51 procent van het stemrecht. Ook zouden ze gezamenlijke vluchten uitvoeren.

Volgens Joel Klein, hoofd antimonopoliezaken van het betreffende departement, leidt de samenwerking tot duurdere tickets. Ook zouden de passagiers op de routes die de twee luchtvaartmaatschappijen beheersen minder service kunnen verwachten. Zijn ministerie tekende vrijdag formeel protest aan bij de rechtbank van Detroit.

Het verbond zou nadrukkelijk geen fusie betekenen, zo lieten de beide ondernemingen begin dit jaar weten. Ze onderstreepten dat ze elk apart zouden blijven opereren. Northwest is de op drie na grootste luchtvaartmaatschappij in de Verenigde Staten. Continental staat vijfde op de ranglijst. (ANP)