Wapenstilstand Guinee-Bissau

De rebellen in Guinee-Bissau die uit zijn op de val van de regering van president Joao Bernardo Vieira, hebben alsnog ingestemd met een tijdelijke wapenstilstand.

Ze zullen gedurende 48 uur een staakt-het-vuren in acht nemen teneinde president Vieira de gelegenheid te geven te reageren op hun eisen.

Een woordvoerder van de rebellen heeft dat aangekondigd in een verklaring die gisteravond werd voorgelezen op het Afrikaanse kanaal van de Portugese staatstelevisie RTP. Een van de belangrijkste eisen van de rebellen is de terugtrekking van troepen uit Senegal en Guinee, die de regering van Guinee-Bisseau te hulp zijn geschoten. Volgens de woordvoerder van de rebellen, Zamora Induta, moet president Vieira op dit punt opheldering geven.

De rebellie in Guinee-Bisseau brak begin juni uit toen legereenheden onder leiding van generaal Ansume Mane in opstand kwamen tegen de president van de voormalige Portugese kolonie. Aanleiding was het aangekondigde ontslag van Mane als opperbevelhebber wegens verdenking van wapensmokkel. De militaire confrontaties speelden zich tot nu toe voornamelijk af in en rond de hoofdstad. De rebellen controleren de belangrijkste legerbasis, ten noorden van Bissau, en het internationale vliegveld. De regerings-getrouwe soldaten en de buitenlandse hulptroepen beheersen het stadscentrum en de haven.

Aan een eerder gesloten wapenstilstand kwam vorige week zondag een einde. Woensdag veroverden de rebellen Batafa, de op een na grootste stad van het land, ongeveer 150 kilometer ten oosten van de hoofdstad Bissau. Daarop kondigde president Vieira een eenzijdig staakt-het-vuren af, en verklaarde hij zo snel mogelijk onderhandelingen met de rebellen te willen beginnen. Die zeggen dat zij nu ook de derde stad van het land, Gabu, in handen hebben. (Reuters)