Thrillerschrijver Eric Ambler (89) overleden

De Britse thrillerschrijver Eric Ambler is vrijdag na een lang ziekbed in zijn woonplaats Londen overleden. Hij werd 89 jaar. Amblers werk was van invloed op dat van, onder anderen, John Le Carre. Volgens critici voorzag hij het thrillergenre van een grotere mate van realisme.

Eric Ambler schreef 21 boeken. Zijn eerste boek, The Dark Frontier verscheen in 1936. Bekend werd hij vooral door zijn derde boek, Epitaph for a spy (1938). Verder had hij succes met The Mask of Dimitrios (1939) Journey into Fear (1940), Judgment at Deltchev (1951) en The Schirmer Inheritance (1953). Amblers laatste boek verscheen in 1981.

Behalve boeken schreef Ambler ook scenario's voor speelfilms, zestien in totaal. Voor zijn bewerking van Nicholas Monsarrat's roman The Cruel Sea, ontving hij in 1953 een Oscar-nominatie. Andere films waarvoor hij het scenario schreef zijn The Purple Plain (1954), A Night to Remember (1958) en Wreck of the Mary Deare (1959). Amblers eerste ervaring met het maken van films deed hij op tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen hij scripts schreef voor propagandafilms. (Reuters, AP)