THE RESIDENTS

Van een overdaad aan eerbied voor het verleden kunnen The Residents niet beticht worden, na een American Composer Series waarin onder meer het werk van George Gershwin en James Brown door de mangel werd gehaald. Het nieuwste project van de geheimzinnige, wandelende oogbollen uit San Francisco behelst niets minder dan een muzikale interpretatie van de Bijbel.

`Hoewel sommige gedeelten van de bijbel onbegrijpelijk en saai zijn is veel ervan onderhoudende en belangrijke leesstof', luidt de verklarende tekst bij de cd Wormwood: Curious Stories from the Bible. De muzikale opzet is bekend van de voorstelling die acht jaar geleden in het Amsterdamse Muziektheater werd opgevoerd, met schots en scheve orkestpartijen waarvan nooit helemaal duidelijk werd of ze nu met samplers of echte instrumenten zijn gespeeld. Met anonieme en vervormde zang- en spreekstemmen geven The Residents nu op zijn zachtst gezegd een gekleurd beeld van een verzameling bijbelfragmenten. Zo wordt het scheppingsverhaal uitgebeeld met een donderend orkestnummer en leren we dat Judas de redder van de mensheid was. De onthoofding van Johannes de Doper leidt tot een frivool vingerknippende popsong met het laconieke refrein `It's a head! Without a body!'. Een muzikale kinderbijbel is Wormwood niet, daarvoor is de toon te absurdistisch en ondoorgrondelijk. Wel staat bij elk van de twintig `liedjes' het bijbehorende bijbelfragment keurig vermeld, met de aanbeveling look it up.

    • Jan Vollaard