Talibaan geven garanties voor veiligheid VN

De Verenigde Naties en de Afghaanse regering van de Talibaan hebben gisteren een akkoord getekend dat de weg vrij moet maken voor terugkeer van VN-hulpverleners naar Afghanistan.

De Talibaan hebben de garantie gegeven dat zij zullen instaan voor de veiligheid van de VN-medewerkers in hun land.In het akkoord, dat namens de Talibaan werd ondertekend door de minister van Planning, Quari Din Mohammad, staat dat “de noodzakelijke voorwaarden zullen worden geschapen' om de veiligheid van de internationale staf van de VN, alsmede van lokale, Afghaanse medewerkers te waarborgen.

Eerder dit jaar besloot een groot aantal niet-gouvermentele hulporganisaties Afghanistan te verlaten omdat de Talibaan hen het werken praktisch onmogelijk maakten. De VN trokken zich in augustus uit het land terug, na heftige anti-Amerikaanse protesten in Kabul, volgend op de Amerikaanse luchtaanval op een basis van de terrorist Osama Bin Laden. Bij die onlusten werd een Italiaanse militaire waarnemer van de VN gedood. In juli al werden twee lokale medewerkers van de VN vermoord in Afghanistan.

De VN zullen nog niet direct naar Afghanistan terugkeren. Volgens en zegsman zal dat pas gebeuren als de Talibaan aantonen dat ze ernst maken met het onderzoek naar de moorden. Ook moeten de Talibaan hun belofte gestand doen om Afghaanse medewerkers van de VN vrij te laten, die nu nog gevangen zitten. Pas als aan deze voorwaarden is voldaan, zal een klein team naar Afghanistan gaan om te bekijken of het veilig genoeg is terug te keren, aldus de zegsman. (Reuters)