Streep door plannen voor een Superliga; Topclubs weer achter UEFA

De plannen voor een `wilde' Europese Superliga zijn van de baan. De voorgenomen hervormingen van de UEFA voor het Europese bekervoetbal krijgen steeds meer steun bij de erkende clubs.

Na een vergadering in Geneve toonden zelfs Real Madrid en AC Milan waardering voor de plannen van de Europese unie. Beide topclubs waren tot voor kort warme pleitbezorgers van een Europese Superliga, een revolutionair project van het marketingbureau Media Partners.

Na de bijeenkomst in Geneve lijkt de UEFA de strijd om de macht te hebben gewonnen. Al heeft het wel geleid tot een twee nieuwe Europese competitie met meer inkomsten voor de deelnemende clubs. “Op dit moment zijn er geen contacten met Media Partners', zei de Italiaan Galliani vice-voorzitter van AC Milan. “Het project slaapt. Wij werken weer samen met de UEFA.'

Ook Lorenzo Sanz, de voorzitter van Real Madrid, liet zich lovend uit. “Ik ben verbaasd over de voortgang die UEFA heeft geboekt', stelde hij. “Ze zijn voor een groot deel tegemoet gekomen aan onze bezwaren. Niet alleen aan die van ons, maar ook aan de kritiek van de andere clubs.'

Volgens Galliani bestaat nu wederzijds de intentie om tot een akkoord te komen. “Wij zijn bereid om af te zien van een aantal bronnen van inkomsten en gewoon binnen UEFA-verband te blijven' stelde hij. “In het belang van het voetbal wil zowel AC Milan als de UEFA consessies doen. Ik ben behoorlijk onder de indruk van de resultaten die de UEFA heeft behaald.'

Ook de andere deelnemers aan het topberaad in Zwitserland, waaronder Ajax, spraken hun tevredenheid uit. Karl-Heinz Rummenigge, de vice-voorzitter van Bayern Munchen, noemde de bijeenkomst positief. Barcelona, Borussia Dortmund, Inter Milan, Juventus, Liverpool Manchester United, Olympique Marseille en FC Porto namen eveneens deel aan de besprekingen.

Na het drie uur durende overleg werd duidelijk dat de twaalf topclubs aanmerkelijk meer geld aan de nieuwe competitiestructuur gaan overhouden. Hoeveel is nog niet bekend. De UEFA heeft de betrokken clubs al wel een computerprogramma overhandigd waarin de verdeling van de tv- en sponsorgelden is verwerkt.

De UEFA breidt de Champions League met ingang van volgend seizoen uit van 24 naar 32 clubs. Het toernooi voor bekerwinnaars wordt samengevoegd met het UEFA-Cuptoernooi. UEFA-directeur Guido Tognoni, die in Geneve van een historisch keerpunt sprak, gaf aan dat de twaalf topclubs 80 procent van de Europese voetbalmarkt vertegenwoordigen. Hij erkende dat deze clubs daardoor recht hebben op veel meer inkomsten uit bijvoorbeeld de Champions League.

Dit seizoen levert het toernooi der `landskampioenen' een bedrag van 520 miljoen gulden op. In de nieuwe formule kan dat bedrag volgens ingewijden worden verdubbeld.

Michael van Praag, de voorzitter van Ajax, zei hierover in het Sportjournaal: “Het gaat om een gedifferentieerde uitkering voor alle deelnemers aan de Champions League. Alle clubs krijgen basisbedragen. Daar bovenop komt een bonus voor de markt die de betreffende club beslaat. De tv-markt is in Duitsland bijvoorbeeld veel groter dan in Nederland. Dat zal in de premie merkbaar zijn. Het meeste geld gaat dus naar de landen die het meeste geld generen in de tv- en marketingcontracten.'