Selectie Televisie: Zondag

ACTUALITEITEN Buitenhof. Onder meer een gesprek met de oud-Philips topman Jan Timmer die nu als voorzitter van het Millenniumplatform ons land zonder computerproblemen naar de volgende eeuw moet brengen. Ned.3 12.05-13.00u.

Netwerk. Exclusief gesprek met de huidige Indonesische president Habibi in zijn presidentieel paleis in Jakarta over zijn tijd met voorganger Suharto en de toekomst van Indonesie. Hij kondigt aan dat zijn land in de toekomst een gedecentraliseerd bestuur zal krijgen. Ned.1 20.15-20.54u.

Lopende zaken. Over de honderdste verjaardag van de RABO-bank en hoe de rekeninghouders denken over het sociale imago dat de bank zich probeert aan te meten. Verder hoe Schiphol de overbelasting door korte vluchten met behulp van treinen kan oplossen. De reizigers die zich dagelijks in 18 vliegtuigen van Schiphol naar Parijs laten vervoeren zouden ook in vier treinen kunnen. Ned.3, 22.07-22.49u.

DOCUMENTAIRES

Noorderlicht: Vikingbloed. Veel voorkomende ziekten als hart- en vaatziekten, kanker of diabetes blijken niet alleen af te hangen van iemands leefgewoonten, maar ook van erfelijk bepaalde vatbaarheid. Voormalig Harvard-hoogleraar dr. Kari Stefansson zoekt naar genen die verantwoordelijk zijn voor aandoeningen zoals diabetes schizofrenie en depressie. Ned.3, 20.02-20.33u.

Hot doc. Ondanks zorgvuldige hygiene en uitgebreide vaccinatiecampagnes staan we nog altijd machteloos tegenover nieuwe en onbekende virussen. Zonder het te weten kunnen we misschien al besmet zijn met een dodelijk virus, dat alleen nog maar wacht om uit te breken. Belg.2, 20.25-21.20

A place called Chiapas. Lange documentaire over volgelingen van de Mexicaanse verzetsbeweging Zapatistas die uit hun dorpen worden verdreven door de paramilitaire groep Peace and Justice. Deze acties worden door de regering gesteund. Hulp van de Zapatistas en bisschop hoeven de dorpelingen niet te verwachten.

Door de vredesbesprekingen kan er niets ondernomen worden en is de bisschop bang dat er in de provincie Chiapas een burgeroorlog uitbreekt. Ned.3, 20.33-22.07u.

INTERVIEWS

Er is meer tussen hemel en aarde. Eerste aflevering van een nieuwe serie gesprekken over levensbeschouwing begint met schrijver Harry Mulisch van wie recent het boek De Procedure is verschenen. Ned.1, 22.17-22.57u.

AMUSEMENT

Spreker: Wim de Bie. Wim de Bie houdt, zonder Kees van Kooten, vanuit het Nationaal Vakbondsmuseum te Amsterdam een serie `lezingen met lichtbeelden' met de bedoeling een maatschappelijk debat aan te jagen dat alle dagen via Internet door de kijkers kan worden voortgezet. Ned.3, 22.49-23.16u.

MUZIEK

Reiziger in muziek. Aandacht voor `Een Zee van Tranen', een project waarbij zeemansliederen uit verschillende havensteden in de wereld worden vertolkt. Verder de componist/gitarist Marc van Vugt die muziek schreef om films van Georges Melies - uit het begin van deze eeuw - te begeleiden en een gesprek met operazanger Tom Randle. Momenteel is hij te gast bij de Nederlandse Opera voor de rol van Tom Rakewell in The Rakes Progress van Strawinski. Ned.3, 11.00-12.00u.

C-majeur. Tekstschrijver en cabaretier Seth Gaaikema vertelt over zijn favoriete muziek. Ned.1 16.57-17.53u.

KUNST

De Plantage. Kunst en cultuurprogramma. Vandaag is de hele uitzending gewijd aan de Generale Bank Literatuurprijs met de genomineerden Bleker & Elmendorp, Willem Brakman, Hans Maarten van den Brink, Frans Denissen, Herman Franke en Stefan Hertmans. Aan het slot van de uitzending zal Jan Hoet de winnaar van de 100.000 gulden bekendmaken. Ned.3, 17.00-18.00u.

FILM

Seems Like Old Times (Jay Sandrich, 1980, VS). Door de komedies van de jaren dertig geinspireerd, oudbakken blijspel van Neil Simon. Van bankroof verdachte Chevy Chase ontregelt het leven van voormalige echtgenote Goldie Hawn een ruimdenkende advocate die inmiddels hertrouwd is met officier van justitie Charles Grodin. SBS6, 13.25-15.10u., onderbroken door reclame.

Keita! L'Heritage du griot (Dani Kouyate, 1994 Frankrijk/Burkina Faso). Moderniteit versus traditie is hoofdthema van charmante, wel als jeugdfilm gepresenteerde vertelling over 10-jarige schooljongen die in de ban raakt van door `wijze man' opgerakelde 13de-eeuwse legende. Ned.3, 14.00-15.38u.

Hocus Pocus (Kenny Ortega 1993, VS). Kinderachtig en luidruchtig mengsel van fantasy en komedie. Tieners bestrijden de op kinderen azende heksen Bette Midler, Sarah Jessica Parker en Kathy Najimy. Duitsl.1, 15.05-16.35u., tweetalig.

Champions (John Irvin, 1983, Engeland). Op authentieke gebeurtenissen gebaseerde tearjerker over met kanker worstelende jockey (John Hurt) die comeback wil maken in de Grand National Steeple-chase. BBC1, 15.25-17.15u.

The Ballad of Gregorio Cortez (Robert M. Young, 1982, VS). Ongewone western vertelt in documentaire-stijl het waargebeurde verhaal van een Mexicaan die in het bevooroordeelde Texas van 1901 een sheriff vermoordt en zich het doelwit weet van een grootscheepse klopjacht. RTL5 20.30-22.25u., met reclame.

The Grotesque / Indiscretion / Gentlemen Don't Eat Poets (John-Paul Davidson, 1995, Engeland). Zie Film-vooraf. Duitsl.1, 23.30-1.05u., tweetalig.

. Caged Heat (Jonathan Demme 1974, VS). Door Roger Corman geproduceerd debuut van latere regisseur van The Silence of the Lambs varieert verfrissend op de conventies van het wrede vrouwengevangenisgenre en bevat tal van (vermeend) feministische grapjes.

Muziek van John Cale. BBC2, 0.50-2.20u.

. Father (John Power, 1990, Australie). Australische tegenhanger van Costa-Gavras' Music Box is solide drama over oorlogstrauma's. De van geboorte Duitse Max von Sydow leeft vreedzaam bij het gezin van zijn dochter in Melbourne. Dan wordt hij van oorlogsmisdaden beschuldigd. BBC1, 1.05-2.50u.

. Cul-De-Sac (Roman Polanski, 1965, Engeland). Derde lange speelfilm van Polanski (1933) kreeg Gouden Beer in Berlijn en is een gitzwarte surrealistische klucht waarin teruggetrokken levende eilandbewoners Donald Pleasance en Francoise Dorleac geterroriseerd worden door voortvluchtige gangsters Lionel Stander en Jack MacGowran. Vol van Polanski's stokpaardjes: zelfdestructie, perverse seksualiteit en de chaos die schuilgaat onder het ordentelijke vernislaagje van de wereld. Maandag TV5, 13.00-15.00u.

En nagesynchroniseerd:

The Diary of Anne Frank (George Stevens, 1959, VS). Duitsl.2, 0.05-2.30u.