Redelijk inzetbaar

Als ex-krijgsgevangene van het Japanse leger en ex-arbeider van de Birma-spoorweg, heb ik uw artikel van de hand van uw medewerker Steven Derix `Redelijk inzetbaar' (Z 3 oktober) met veel belangstelling gelezen.

Niet bekend

Nederland is het enige land dat ex-krijgsgevangenen direct na afloop van de oorlog weder inzette voor actieve dienst. In tegenstelling tot de andere geallieerden die aan de oorlog in de Pacific deelnamen, zoals bijvoorbeeld Amerika en het Verenigd Koninkrijk, is Nederland verder het enige land dat na de oorlog voor wat betreft de achterstallige betalingen van de soldij aan de (KNIL)-militairen, ex-krijgsgevangenen via juridische spitsvondigheden, niet tot uitbetaling is overgegaan. De Amerikaanse ex-krijgsgevangenen kregen na afloop van de oorlog niet alleen hun achterstallige soldij uitbetaald, maar daarnaast nog een gevarentoeslag voor iedere dag in gevangenschap.

Een van de dingen die volgens mijn inschatting in Nederland bekend moeten zijn,is de afwerping van de atoombommen waardoor er op 15 augustus 1945 een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Behalve dat door een vertegenwoordiger van de regering `acte de presence' wordt gegeven bij het Indisch monument in Den Haag wordt verder door de regering weinig aandacht besteed aan deze voor de Nederlanders uit het voormalige Indie, zo belangrijke dag.

    • E.R. Willems Zelhem