Philips brengt leven op beurs

Het nieuwsvacuum dat deze week op de beurs heerste werd donderdag opgeheven door Philips. Hoewel het fonds bij de publicatie van de kwartaalcijfers alleen maar geruchten en prognoses bevestigde, was de koersreactie op de effectenbeurs toch verrassend te noemen.

Het elektronicaconcern meldde die dag een daling van 38 procent van de kwartaalwinst en het verbreken van de verlieslijdende telecomsamenwerking met het Amerikaanse Lucent. Beleggers wisten even niet wat ze met het nieuws aanmoesten. Hoewel het bericht al voorbeurs bekend was gemaakt, bleef de koers van het aandeel gedurende een uur handelen vrijwel onveranderd. Maar nog tijdens de persconferentie nam de vraag plotseling toe en steeg het aandeel in rap tempo met 8,90 gulden naar 120,40 gulden. Beurshandelaren legden de koerssprong uit als een opgeluchte reactie van beleggers. “Philips grijpt tegenwoordig tenminste snel in als het misgaat. Dat was vroeger wel anders', zei een van hen. Bovendien gaf president Cor Boonstra beleggers de verrassing mee dat het concern ook na het vierde kwartaal zal doorgaan met de inkoop van eigen aandelen, wat de winst per aandeel zal opvoeren.

Na de lunch sloeg de stemming omtrent het Philips-aandeel plotseling om. Amerikanen zagen rond die tijd het daglicht en stapten uit het fonds. De koerswinst verdampte volledig en aan het einde van de dag noteerde het aandeel zelfs een verlies van 9,50 gulden, nog net een rijksdaalder boven de grens van 100 gulden. In drieeneenhalf uur tijd verloor het aandeel bijna 15 procent van zijn waarde. De grens van honderd gulden bleek de volgende dag echter weinig waard. Het aandeel verloor gisteren nog eens 6,70 gulden (6,6 procent) op 95,30 gulden. In een week tijd daalde het aandeel 10,6 procent terwijl degezamenlijke hoofdfondsen licht stegen. De AEX-index sloot gisteren op 962,85 punten, 1 procent hoger dan een week daarvoor.

ABN Amro stelde als eerste grootbank zijn advies over het aandeel naar beneden bij van `kopen' naar 'vasthouden'.

“Wij hadden verwacht dat er bij Philips zou worden gesneden in telecom. Nu blijkt dat ze gewoon willen doorgaan in de mobiele telefonie', zegt analist David van Hoytema van ABN Amro. “Tegelijk zien wij de winsten van de telecomconcurrenten als een raket omhoog gaan.' Nokia meldde gisteren een verdubbeling van zijn kwartaalwinst, Ericsson maakte donderdag bekend dat over de eerste negen maanden een 17 procent hogere winst is geboekt. Helemaal bitter was dat de kwartaalcijfers van voormalige Philips-partner Lucent met 49 procent stegen.

Van Hoytema verwacht niet dat het aandeel Philips de komende tijd de markt zal overtreffen. Zakenbank Kempen & Co sluit zich hierbij aan. De Amerikaanse bank Goldman Sachs is minder positief maar heeft Philips nog wel op `market outperformer' staan. Metzler Nederland die dit jaar de Nederlandse aandelenanalisten van de Britse Barclays Bank overnam, heeft het aandeel zelfs op `kopen' staan. Metzler verwacht juist kostenherstel uit het opbreken van de telecomsamenwerking.

Daarnaast denkt analist Marc Langeveld van deze bank dat ook andere verliesgevende bedrijfsonderdelen, zoals die voor platte beeldschermen en navigatietechnologie, straks weer aan de winst gaan bijdragen. Het aandeel zal halverwege volgend jaar bovendien profiteren van een aantrekkende halfgeleidermarkt, zo verwacht Langeveld. “De belegger heeft behoefte aan een duidelijker strategie. En dat PCC-topman Doug Dunn vorige week vertrok kan ook echt positief worden opgevat. Maar als wij alle plussen en minnen optellen, zijn we toch nog steeds positief over het aandeel.'