Per jaar 12.000 hondenbeten

Jaarlijks moeten 12.000 mensen zich in het ziekenhuis laten behandelen nadat zij door een hond zijn gebeten. Vooral kinderen moeten het ontgelden: 40 procent van de 240 slachtoffers die moeten worden opgenomen, is jonger dan tien jaar.

Zij lopen vooral verwondingen aan hals en gezicht op. Tussen 1984 en 1994 zijn in totaal 11 personen door honden gedood, van wie vier kinderen. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd onderzoek van de Stichting Consument en Veiligheid in opdracht van het ministerie van Landbouw. De stichting is verontrust door de cijfers en dringt erop aan dat hondenbezit veiliger wordt. Volgende week zal de minister het rapport over de periode 1984-1994 aanbieden aan de Tweede Kamer. Die datum is vervroegd na het incident donderdag, waarbij een vijfjarig meisje uit Amsterdam door een mastino napoletano werd doodgebeten. (ANP)