Onderzoek naar vermogen Pinochet; Speurtocht Luxemburg en Zwitserland

De Spaanse onderzoeksrechter Garzon wil beslag laten leggen op vermogen dat de Chileense ex-dictator Pinochet mogelijk in Luxemburg en Zwitserland heeft ondergebracht.

Hij heeft een onderzoekscommissie naar beide landen gestuurd. Het geld is nodig om eventuele boetes en schadevergoedingen te betalen, aldus gerechterlijke bronnen.

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft de Chileense regering inmiddels om extra bescherming gevraagd van de Spaanse ambassade in Santiago de Chile. Diverse Spanjaarden, onder wie familieleden van slachtoffers van het terreurregime van Pinochet, zijn de afgelopen dagen met de dood bedreigd. Pinochets dochter heeft gedreigd een nationale boycot-aktie van Spaanse produkten te beginnen.

De ex-dictator, die in een Londense kliniek herstelt van een hernia-operatie, is volgens het Spaanse dagblad El Mundo nog steeds niet op de hoogte van het feit dat hij onder arrest staat. Zijn familie zou een en ander voor hem verzwegen houden. “Als Augusto zou weten wat er aan de hand is, krijgt hij een woede-aanval die hem fataal wordt', zo verklaarde Pinochets vrouw tegenover het dagblad.

Inmiddels is het Spaanse openbaar ministerie in beroep gegaan tegen alle besluiten die deze week zijn genomen door onderzoeksrechter Garzon inzake de uitleveringsprocedure tegen Pinochet. Volgens hoofdofficier van justitie Eduardo Fungairino heeft Garzon de Spaanse grondwet geschonden door een arrestatiebevel tegen Pinochet uit te vaardigen.

Nadat de de aanklagers begin deze week al tegen het oorspronkelijke arrestatiebevel in beroep waren gegaan, zijn nu ook alle uitbreidingen van de door Garzon ingediende aanklacht door het openbaar ministerie ter discussie gesteld. Het ingestelde beroep heeft vooralsnog geen invloed op de in gang gezette uitleveringsprocedure van Pinochet. Wel is andermaal het optreden van hoofdofficier Fungairino onderwerp van polemiek geworden.

Fungairino heeft zich vanaf het begin van het onderzoek tegen de voormalige regimes in Argentinie en Chili, nu twee jaar geleden, op het standpunt gesteld dat Spanje geen rechtsbasis heeft om vervolging in te stellen.

Volgens de hoofdofficier valt de systemathische vervolging van politieke tegenstanders niet onder de definitie “genocide' en is derhalve in Spanje niet aan te pakken. Al bij zijn benoeming door de conservatieve regering Aznar riep de persoon van Fungairino grote bezwaren op bij het progressieve deel van de rechters en aanklagers van het Madrileense gerechtshof wegns zijn uiterst conservatieve signatuur. De klachten werden er niet minder op toen de hoofdofficier de militaire regimes in Argentine en Chili vergoelijkte als “een tijdelijk vervanging van de constitutionele orde', er op gericht de rust te bewaren.

    • Steven Adolf