NEDERLANDSERS VERTROUWEN HUN VOEDSEL (INFOGRAPHIC)

Nederlandse consumenten hebben veel meer vertrouwen in de hygiene van hun voedsel dan burgers van de Europese Unie gemiddeld. Gevraagd naar hun mening over bijvoorbeeld brood en banket zegt 97 procent van de Nederlanders vertrouwen te hebben dat het niet bedorven is, tegen 86 procent van alle EU-burgers.

Het laagst is het vertrouwen in kant- en klaarmaaltijden: 55 procent van de Nederlanders meent dat deze bij aankoop onbedorven zijn.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Europese Commissie. Het directoraat-generaal voor consumentenbeleid is deze week een campagne begonnen over de veiligheid van voeding.

Volgens de Commissie is een groot deel van alle gevallen van voedselvergiftiging te wijten aan de manier waarop de consument met zijn aankopen omgaat.

Gevraagd naar de beste plaats van aankoop zegt 83 procent van de Nederlanders dat het voedsel in supermarkten het meest hygienisch is. Daarna komen de buurtsupers en kleine kruideniers (42 procent).

Het vertrouwen in de markt is met 18 procent het kleinst. Gemiddeld hebben Europeanen veel vertrouwen in producten die zij direct op bijvoorbeeld een boerderij kopen, maar bij Nederlanders is dat vertrouwen veel kleiner.

    • Arlen Poort